Reklama

Reklama

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane czy taż placki kartoflane to klasyczne danie obiadowe. Najlepsze są chrupiące i nienasiąknięte tłuszczem. Placki ziemniaczane wspaniale smakują ze śmietaną lub innym sosem.

Składniki

  • 300 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Placki ziemniaczane - przygotowanie

1. Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać posiekaną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę pszenną, doprawić obficie solą i pieprzem do smaku. Wymieszać, aby powstało dość gęste ciasto.

2. Na patelni rozgrzać olej.

3. Za pomocą łyżki nakładać na patelnię porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami (np. sos pieczarkowy, keczup, śmietana etc.)

Sprawdź też podobne przepisy:

Placki ziemniaczano-pieczarkowe

Reklama

Placki warzywne

Placki rzeszowskie

Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: placki ziemniaczane | placki kartoflane | ziemniaki | dania obiadowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje