Placki ziemniaczane bez grama mąki i dodatku jajka. Przyjemnie chrupią, rozpływają się w ustach

Jak przygotować chrupiące hash browns?
Jak przygotować chrupiące hash browns?123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane hash browns

Zobacz również:

    Hash browns - składniki

    Do wykonania hash browns potrzebujemy tylko kilku składników
    Do wykonania hash browns potrzebujemy tylko kilku składników123RF/PICSEL
    • 600 g ziemniaków
    • 30 g masła klarowanego
    • ½ płaskiej łyżeczki soli
    • ¼ płaskiej łyżeczki pieprzu
    • szczypta słodkiej i ostrej papryki

    Jak się robi hash browns?

    1. Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą.
    2. Tak przygotowane warzywa pozostawiamy w wodzie na 5-10 minut, w międzyczasie odlewając wodę i ponownie napełniając nią miskę.
    3. Dobrze wypłukane ze skrobi ziemniaki porządnie odciskamy w dłoniach, a następnie przekładamy na ręcznik papierowy lub bawełnianą ściereczkę, by usunąć wilgoć.
    4. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy sól, pieprz oraz słodką i ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy.
    5. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, a następnie za pomocą łyżki lub chochli nakładamy porcje tartych ziemniaków z przyprawami.
    6. Hash browns smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 20-25 minut, bez pokrywki. Warto co jakiś czas je zamieszać, by równomiernie się zrumieniły.
    7. W trakcie obróbki termicznej woda z ziemniaków całkowicie odparuje, przez co zmniejszą swoją objętość i wagę, a w zamian nabiorą idealnej chrupkości.
    8. Brytyjskie placki ziemniaczane możemy przygotować w sposób bardziej przypominający tradycyjny polski przysmak. Wystarczy jedynie dodać do masy 1-2 łyżki mąki oraz jajko.
    „Ewa gotuje”: Placki ziemniaczane z blachyPolsatPolsat