Idealne śniadanie nie istnieje? Z tym przepisem zmienisz zdanie

Owsianka to jeden z najczęściej przygotowywanych posiłków na śniadanie. Owsianka zyskała wielu zwolenników m.in. dlatego, że jest prosta i szybka do zrobienia, świetnie smakuje, syci i dodaje energii. I choć przepisów na owsiankę jest mnóstwo, to warto przyjrzeć się tej wersji, która nazywa się złotą owsianką.

Jak zrobić złotą owsiankę?
Jak zrobić złotą owsiankę?123RF/PICSEL

Złota owsianka jest bardzo popularna wśród wegan, ponieważ nie zawiera produktów odzwierzęcych. Ponadto charakteryzuje się świetnym smakiem, pięknym kolorem i rozgrzewa organizm w zimowe poranki.

Złota owsianka to posiłek wysokowęglowodanowy, zawierający również białko i tłuszcze. Po jej zjedzeniu mamy uczucie sytości, co zmniejsza chęć późniejszego tzw. podjadania.

Złota owsianka - składniki

Jeśli chcemy cieszyć się świetnym smakiem złotej owsianki, należy sięgnąć po kilka niezbędnych produktów. Przede wszystkim potrzebne będą płatki owsiane górskie. Wybierając płatki owsiane, dokładnie czytajmy etykietę i wybierajmy te bez dodatku cukru i "ulepszaczy" smaku.

Kolejnymi składnikami potrzebnymi do przygotowania złotej owsianki są: mleko roślinne, czarny pieprz, kurkumę olej kokosowy i miód.

Jak przygotować złotą owsiankę z kurkumą?
Jak przygotować złotą owsiankę z kurkumą?123RF/PICSEL

Złota owsianka - przepis

Do rondelka przekładamy jedną łyżeczkę oleju kokosowego, wsypujemy jedną łyżeczkę kurkumy i szczyptę zmielonego pieprzu. Podgrzewamy, aż olej dokładnie się roztopi, mieszając od czasu do czasu, by kurkuma i pieprz się nie przypaliły.

Wsypujemy szklankę płatków owsianych górskich i wlewamy dwie szklanki mleka roślinnego. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie wyłączamy moc pod rondelkiem i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Dodajemy miód, ponownie dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki. Gotowe!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas