Idealne śniadanie nie istnieje? Z tym przepisem zmienisz zdanie
Owsianka to jeden z najczęściej przygotowywanych posiłków na śniadanie. Owsianka zyskała wielu zwolenników m.in. dlatego, że jest prosta i szybka do zrobienia, świetnie smakuje, syci i dodaje energii. I choć przepisów na owsiankę jest mnóstwo, to warto przyjrzeć się tej wersji, która nazywa się złotą owsianką.
Złota owsianka jest bardzo popularna wśród wegan, ponieważ nie zawiera produktów odzwierzęcych. Ponadto charakteryzuje się świetnym smakiem, pięknym kolorem i rozgrzewa organizm w zimowe poranki.
Złota owsianka to posiłek wysokowęglowodanowy, zawierający również białko i tłuszcze. Po jej zjedzeniu mamy uczucie sytości, co zmniejsza chęć późniejszego tzw. podjadania.
Złota owsianka - składniki
Jeśli chcemy cieszyć się świetnym smakiem złotej owsianki, należy sięgnąć po kilka niezbędnych produktów. Przede wszystkim potrzebne będą płatki owsiane górskie. Wybierając płatki owsiane, dokładnie czytajmy etykietę i wybierajmy te bez dodatku cukru i "ulepszaczy" smaku.
Kolejnymi składnikami potrzebnymi do przygotowania złotej owsianki są: mleko roślinne, czarny pieprz, kurkumę olej kokosowy i miód.
Złota owsianka - przepis
Do rondelka przekładamy jedną łyżeczkę oleju kokosowego, wsypujemy jedną łyżeczkę kurkumy i szczyptę zmielonego pieprzu. Podgrzewamy, aż olej dokładnie się roztopi, mieszając od czasu do czasu, by kurkuma i pieprz się nie przypaliły.
Wsypujemy szklankę płatków owsianych górskich i wlewamy dwie szklanki mleka roślinnego. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie wyłączamy moc pod rondelkiem i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Dodajemy miód, ponownie dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki. Gotowe!