- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki siekanych ziół: natka pietruszki, majeranek, rozmaryn,
- kilka gałązek ziół do dekoracji,
- 10 dag pomidorków koktajlowych,
- 10 dag wędzonego boczku,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo i całkowicie ostudzić, obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Ziemniaki wymieszać z jajkami, mąką i siekanymi ziołami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z masy ziemniaczanej formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pomidory pokroić, plastry boczku przesmażyć. Podawać z plackami ziemniaczanymi. Danie dekorować gałązkami ziół.
Czas przygotowania 1 h plus czas chłodzenia ziemniaków.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!