Placki ziemniaczane z boczkiem
Z gotowanych ziemniaków.

Składniki na 8 porcji:
- 1 kg ziemniaków, - 2 jajka, - 2 łyżki mąki, - sól, pieprz, - 2 łyżki siekanych ziół: natka pietruszki, majeranek, rozmaryn, - kilka gałązek ziół do dekoracji, - 10 dag pomidorków koktajlowych, - 10 dag wędzonego boczku, - sól, pieprz, - olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo i całkowicie ostudzić, obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Ziemniaki wymieszać z jajkami, mąką i siekanymi ziołami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z masy ziemniaczanej formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pomidory pokroić, plastry boczku przesmażyć. Podawać z plackami ziemniaczanymi. Danie dekorować gałązkami ziół. Czas przygotowania 1 h plus czas chłodzenia ziemniaków.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!