Placki ziemniaczane z boczkiem i marchewką

Oczaruj gości pysznymi dodatkami.

Placki najlepsze na świecie
Placki najlepsze na świecie123RF/PICSEL

Składniki: 

2 średnie ugotowane marchewki
80 dag ziemniaków
20 dag wędzonego boczku
2 cebule
4 łyżki mąki
2 jaja
śmietana
sól
pieprz

Przygotowanie

Na rozgrzany olej wrzuć pokrojony w kostkę boczek i posiekane cebule. Całość podsmaż. Gdy boczek się zrumieni, przełóż wszystko do miseczki i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Ziemniaki i marchewkę zetrzyj na tarce. Do tej samej miski dodaj wystudzony boczek z cebulką, jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.

Na rozgrzany olej wykładaj niewielkie porcje masy, formując placuszki. Smaż na złoto na średnim ogniu. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.

Jak się robi placki ziemniaczane?Interia Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas