Placki ziemniaczane z cukinią
Placki ziemniaczane to popularne, szybkie i tanie danie obiadowe. Wersja klasyczna ma swoich zagorzałych fanów, ale niezwykłą popularnością cieszą się także placki ziemniaczane z dodatkiem innych warzyw dlatego warto eksperymentować, aby znaleźć swój ulubiony przepis. Placki ziemniaczane z cukinią są doskonałym pomysłem aby wykorzystać to sezonowe warzywo, które sprawi, że będą one delikatne i rozpływające się w ustach.
Placki ziemniaczane z cukinią - sposób wykonania
1. Ziemniaki i cukinię obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odstawić na 15-20 minut aby warzywa puściły wodę.
2. W międzyczasie cebulę drobno posiekać, czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z mąkami ziemniaczaną i pszenną, płatkami owsianymi, curry, dużą ilością soli i pieprzu.
3. Dodać odciśnięte z wody warzywa, wymieszać całość do uzyskania jednolitej masy.
4. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje przygotowanej wcześniej masy na placki ziemniaczane z cukinią, smażyć z obu stron na złoto. Placki ziemniaczane z cukinią podawać z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub innym ulubionym sosem i sałatką.
***
Lubisz placki ziemniaczane? Sprawdź inne pomysły na ten przysmak:
Placki Placki ziemniaczane jak pizza jak pizza
Placki ziemniaczane z Placki ziemniaczane z twarożkiem
Chrupiące placki bez Chrupiące placki bez ziemniaków
***
Zobacz również: