Reklama

Reklama

Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane to popularne, szybkie i tanie danie obiadowe. Wersja klasyczna ma swoich zagorzałych fanów, ale niezwykłą popularnością cieszą się także placki ziemniaczane z dodatkiem innych warzyw dlatego warto eksperymentować, aby znaleźć swój ulubiony przepis. Placki ziemniaczane z cukinią są doskonałym pomysłem aby wykorzystać to sezonowe warzywo, które sprawi, że będą one delikatne i rozpływające się w ustach.

Składniki

  • 350 g ziemniaków
  • 150 g cukinii
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Placki ziemniaczane z cukinią - sposób wykonania

1. Ziemniaki i cukinię obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odstawić na 15-20 minut aby warzywa puściły wodę. 

2. W międzyczasie cebulę drobno posiekać, czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z mąkami ziemniaczaną i pszenną, płatkami owsianymi, curry, dużą ilością soli i pieprzu. 

3. Dodać odciśnięte z wody warzywa, wymieszać całość do uzyskania jednolitej masy. 

4. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje przygotowanej wcześniej masy na placki ziemniaczane z cukinią, smażyć z obu stron na złoto. Placki ziemniaczane z cukinią podawać z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub innym ulubionym sosem i sałatką.     

***
Lubisz placki ziemniaczane? Sprawdź inne pomysły na ten przysmak: 

Placki Placki ziemniaczane jak pizza jak pizza

Placki ziemniaczane z Placki ziemniaczane z twarożkiem

Chrupiące placki bez Chrupiące placki bez ziemniaków

***
Zobacz również: 

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje