Przepis na 5 porcji: - 1 kg ziemniaków, - 1 cebula + 1/2 cebuli do pieczarek, - 1 jajko, - olej do smażenia, - sól, pieprz, - 1 czubata łyżka mąki, - 0,5 kg. pieczarek, - 0,5 szklanki kwaśnej śmietany, - 1 łyżeczka majeranku, - 1 łyżka masła, - 1 łyżeczka mąki Przygotowanie: Pół cebuli posiekać, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone w cząstki pieczarki i przesmażyć na złoty kolor. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i dodać do pieczarek, zagotować, oprószyć majerankiem i doprawić solą i pieprzem, gotować do zgęstnienia. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce, zetrzeć także pozostałą cebulę. Do masy dodać jajko, mąkę i doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na złoty kolor i podawać z sosem pieczarkowym. Czas przygotowania: 45 min.