Placki ziemniaczane z sosem twarożkowo-ziołowym

Składniki : 80 dag ziemniaków, cebula, jajko, 2-3 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa; na sos: 25 dag twarożku, 1/2 szkl. jogurtu, 2 łyżki majonezu, dymka, 1/2 strąka marynowanej papryki, 3 łyżki posiekanych ziół (koperku, natki).

 
 © Panthermedia

Na patelni porcjami rozgrzewaj oliwę. Łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta ziemniaczanego. Formuj cienkie, owalne placki. Smaż na rumiano z obu stron. Placki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przygotuj sos: twarożek zmiksuj z jogurtem i majonezem. Dymkę posiekaj. Paprykę pokrój w kosteczkę. Zioła, dymkę i paprykę wymieszaj z twarożkiem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Sos podaj z plackami.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas