Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem

Aktualizacja

Placki ziemniaczane w zależności od regionu, podaje się solo lub z dodatkami - a te mogą być słodkie lub słone. Niezależnie od wariantu, placki ziemniaczane smakują rewelacyjnie.

Warto odsączyć placki ziemniaczane z nadmiaru tłuszczu po smażeniu
Warto odsączyć placki ziemniaczane z nadmiaru tłuszczu po smażeniu123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane - przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na małych oczkach tarki do miseczki. Pozostawiamy je na kilka minut, następnie ostrożnie odlewamy zbierającą się wodę, w razie potrzeby czynność powtarzamy,

Do startych ziemniaków dodajemy posiekaną bardzo drobno połówkę cebulki i pozostałe składniki, całość mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie już gorący, ostrożnie nakładamy nań placki przy pomocy łyżki i smażymy je z obu stron na rumiano. Nadmiaru tłuszczu pozbywamy się przy pomocy ręczników papierowych. Placki podajemy z ulubionymi dodatkami (np. ze śmietaną i z cukrem).

Sprawdź też podobne przepisy:

Zobacz również:

Jak się robi placki ziemniaczane?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas