Reklama

Reklama

Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem

Placki ziemniaczane w zależności od regionu, podaje się solo lub z dodatkami - a te mogą być słodkie lub słone. Niezależnie od wariantu, placki ziemniaczane smakują rewelacyjnie.

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 małej cebulki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • + ulubione dodatki

Placki ziemniaczane - przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na małych oczkach tarki do miseczki. Pozostawiamy je na kilka minut, następnie ostrożnie odlewamy zbierającą się wodę, w razie potrzeby czynność powtarzamy,

Do startych ziemniaków dodajemy posiekaną bardzo drobno połówkę cebulki i pozostałe składniki, całość mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie już gorący, ostrożnie nakładamy nań placki przy pomocy łyżki i smażymy je z obu stron na rumiano. Nadmiaru tłuszczu pozbywamy się przy pomocy ręczników papierowych. Placki podajemy z ulubionymi dodatkami (np. ze śmietaną i z cukrem).

Reklama

Sprawdź też podobne przepisy:

Placki ziemniaczano-pieczarkowe

Placki warzywne

Placki rzeszowskie

Zobacz również:


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje