Placuszki bostońskie z morelami

Smaczny deser.

Racuchy z morelami
Racuchy z morelami 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 160 ml chudego mleka
  • 4 łyżeczki oleju
  • 12 moreli
  • 2 laski wanilii
  • 1 szkl. cukru
  • 3 czubate łyżki miodu
  • 2 szkl. wody
  • 1 i 1/2 szkl. gęstego jogurtu greckiego

Przygotowanie:

1. Morele umyj, wytrzyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Z cukru, miodu i wody ugotuj syrop. Włóż do niego laski wanilii oraz połówki moreli. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut. Zdejmij z ognia. Owoce wystudź w syropie. Mąkę przesiej do miseczki z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier puder, jajko i stopione masło. Wlej mleko. Składniki wymieszaj mikserem na gęste ciasto.

2. Na patelni rozgrzewaj małe porcje oleju. Łyżką nakładaj ciasto. Formuj owalne małe placuszki. Smaż je ok. 2 minut, aż będą prawie ścięte od spodu, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Wtedy przewróć je łopatka i smaż kolejne 2 minuty (w sumie smażenie zajmuje ok. 15 minut). Placki podawaj od razu po przygotowaniu z dodatkiem jogurtu oraz moreli w syropie.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas