Placuszki bostońskie z morelami
Smaczny deser.
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka stopionego masła
- 160 ml chudego mleka
- 4 łyżeczki oleju
- 12 moreli
- 2 laski wanilii
- 1 szkl. cukru
- 3 czubate łyżki miodu
- 2 szkl. wody
- 1 i 1/2 szkl. gęstego jogurtu greckiego
Przygotowanie:
1. Morele umyj, wytrzyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Z cukru, miodu i wody ugotuj syrop. Włóż do niego laski wanilii oraz połówki moreli. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut. Zdejmij z ognia. Owoce wystudź w syropie. Mąkę przesiej do miseczki z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier puder, jajko i stopione masło. Wlej mleko. Składniki wymieszaj mikserem na gęste ciasto.
2. Na patelni rozgrzewaj małe porcje oleju. Łyżką nakładaj ciasto. Formuj owalne małe placuszki. Smaż je ok. 2 minut, aż będą prawie ścięte od spodu, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Wtedy przewróć je łopatka i smaż kolejne 2 minuty (w sumie smażenie zajmuje ok. 15 minut). Placki podawaj od razu po przygotowaniu z dodatkiem jogurtu oraz moreli w syropie.