Placuszki dyniowe z marchewką
Lekkie i pyszne

Składniki
- 30 dag miąższu dyni
- 2 jajka,
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 obrany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki ziarenek sezamu
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2-3 łyżki pestek dyni
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- natka do dekoracji
4 porcje
Sposób przygotowania
1. Miąższ dyni oczyść. Marchewkę obierz, opłucz. Obydwa warzywa zetrzyj na tarce o dużych otworach. Ew. lekko odciśnij sok. Jajka wbij do miseczki, roztrzep widelcem. Dodaj obie mąki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dołóż starte warzywa. Odłóż trochę sezamu i pestek do dekoracji, resztę dodaj do ciasta. Przypraw je curry,imbirem, solą i pieprzem.2. Na patelni mocno rozgrzej olej. Łyżką nakładaj małe porcje ciasta, formując cienkie placki. Smaż je na rumiano z obu stron.Potem przełóż na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu. Przed podaniem udekoruj natką i posyp odłożonymi pestkami i sezamem.