Reklama

Reklama

Placuszki dyniowe z marchewką

Lekkie i pyszne

Czas przyrządzenia: ok. 30 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 30 dag miąższu dyni
  • 2 jajka,
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki ziarenek sezamu
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2-3 łyżki pestek dyni
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • natka do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Miąższ dyni oczyść. Marchewkę obierz, opłucz. Obydwa warzywa zetrzyj na tarce o dużych otworach. Ew. lekko odciśnij sok. Jajka wbij do miseczki, roztrzep widelcem. Dodaj obie mąki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dołóż starte warzywa. Odłóż trochę sezamu i pestek do dekoracji, resztę dodaj do ciasta. Przypraw je curry,imbirem, solą i pieprzem.
2. Na patelni mocno rozgrzej olej. Łyżką nakładaj małe porcje ciasta, formując cienkie placki. Smaż je na rumiano z obu stron.Potem przełóż na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu. Przed podaniem udekoruj natką i posyp odłożonymi pestkami i sezamem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje