Placuszki twarogowe na letni obiad

Podczas upałów mało kto ma ochotę na przesiadywanie w kuchni. Może zatem warto przygotować szybki letni obiad na słodko? Gdy na stół wjadą twarogowe placuszki, dzieci będą zachwycone! Zresztą nie tylko one.

Placuszki błyskawicznie znikają z talerzy
Placuszki błyskawicznie znikają z talerzy123RF/PICSEL

1. Twaróg przepuszczamy przez maszynkę (można pominąć ten krok), a następnie starannie rozgniatamy go widelcem w większej miseczce.

2. Do rozgniecionego twarogu wbijamy dwa jajka, dodajemy 2/3 szklanki mąki, szczyptę soli, dwie-trzy łyżki cukru oraz opakowanie cukru waniliowego. Mieszamy.

3. Z zawartości miski zagniatamy ciasto, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółeczka przy pomocy szklanki, obsypujemy je mąką.

4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy placuszki z obu stron do zrumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas