Reklama

Placuszki twarogowe na letni obiad

Podczas upałów mało kto ma ochotę na przesiadywanie w kuchni. Może zatem warto przygotować szybki letni obiad na słodko? Gdy na stół wjadą twarogowe placuszki, dzieci będą zachwycone! Zresztą nie tylko one.

Składniki

  • 0,5 kg twarogu
  • 2 całe jajka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 op. cukru z wanilią lub podobnego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

1. Twaróg przepuszczamy przez maszynkę (można pominąć ten krok), a następnie starannie rozgniatamy go widelcem w większej miseczce.

2. Do rozgniecionego twarogu wbijamy dwa jajka, dodajemy 2/3 szklanki mąki, szczyptę soli, dwie-trzy łyżki cukru oraz opakowanie cukru waniliowego. Mieszamy.

3. Z zawartości miski zagniatamy ciasto, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółeczka przy pomocy szklanki, obsypujemy je mąką.

4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy placuszki z obu stron do zrumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama