Placuszki z cukinii i marchewki
Porcja dla 2-3 osób.
Wykonanie:
Marchewkę, cukinię i cebulę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj jajko, obydwie mąki i wymieszaj, aż składniki się połączą. Patelnię ustaw na małym ogniu i rozgrzej tłuszcz. Za pomocą łyżki formuj na patelni placuszki. Smaż około 3 minut z każdej strony. Przełóż je na papierowy ręcznik i odsącz z tłuszczu.
Pomidora pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki. Dodaj drobno posiekany szczypiorek oraz natkę. Wlej ocet, oliwę i dopraw solą. Maliny przekrój na pół i dodaj do pozostałych składników. Wszystko wymieszaj i wyłóż na placuszki. Całość wykończ kleksem z kwaśnej śmietany.
Przepis pochodzi z książki "Ugotuj mi tato" Tomasza Jakubiaka i Joanny Jakubiak. Wydawnictwo Edipresse Książki.