Placuszki z cukinii i marchewki

Porcja dla 2-3 osób.

Placuszki z cukinii i marchewki
Placuszki z cukinii i marchewkimateriały prasowe

Wykonanie:

Marchewkę, cukinię i cebulę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj jajko, obydwie mąki i wymieszaj, aż składniki się połączą. Patelnię ustaw na małym ogniu i rozgrzej tłuszcz. Za pomocą łyżki formuj na patelni placuszki. Smaż około 3 minut z każdej strony. Przełóż je na papierowy ręcznik i odsącz z tłuszczu.

Pomidora pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki. Dodaj drobno posiekany szczypiorek oraz natkę. Wlej ocet, oliwę i dopraw solą. Maliny przekrój na pół i dodaj do pozostałych składników. Wszystko wymieszaj i wyłóż na placuszki. Całość wykończ kleksem z kwaśnej śmietany.

Przepis pochodzi z książki "Ugotuj mi tato" Tomasza Jakubiaka i Joanny Jakubiak. Wydawnictwo Edipresse Książki.

"Ugotuj mi tato" Tomasza Jakubiaka i Joanny Jakubiak
"Ugotuj mi tato" Tomasza Jakubiaka i Joanny Jakubiakmateriały prasowe
Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas