Placuszki z kaszą gryczaną
Kaszę ugotuj. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju.
Składniki dla 4 osób:
Placki:
- 10 dag białej kaszy gryczanej
- 15 dag surowego wędzonego boczku cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej pieprz
Sałatka:
- 2 garście mieszanki sałat
- łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki oleju o smaku bazylii
Sos:
- 10 dag twarożku śmietankowego
- 1,5 łyżki śmietany 18 proc.
- łyżeczka posiekanego szczypiorku
- łyżeczka posiekanego koperku
- sól pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kaszę ugotuj. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju. W misce połącz kaszę, boczek z cebulą, ser, jajka, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj. Smaż placki na rozgrzanym oleju.2. Przygotuj sałatę i sos. Placki układaj na sałacie, dekoruj sosem i zieleniną.Czas przygotowania: ok. 40 minut