Lepsze od ziemniaczanych? Placki tak dobre, że znikają z talerzy w mgnieniu oka

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Przepis na placki brokułowe to pomysł na prosty i smaczny obiad
Przepis na placki brokułowe to pomysł na prosty i smaczny obiad123RF/PICSEL

Placki brokułowe jako alternatywa dla ziemniaczanych

Placki brokułowe smaczniejsze od ziemniaczanych?
Placki brokułowe smaczniejsze od ziemniaczanych? 123RF/PICSEL

Przepis na placki z brokułów

  • ½ kg ugotowanych różyczek brokułów,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki stołowe mąki pełnoziarnistej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • sól, pieprz i świeże lub suszone zioła (np. koper) do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.
  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. Ugotowane i ostudzone brokuły włóż do głębokiej miski, następnie rozgnieć widelcem lub lekko zmiksuj. Konsystencja powinna być grudkowata.
  3. Do warzyw dodaj czosnek, cebulę, jajka, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  4. Z przygotowanej masy formuj niewielkie placki, lekko je spłaszczając.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Placki brokułowe smaż na średnim ogniu na złoty kolor. Zajmie to 3-4 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z kuchenki odsącz je na papierowym ręczniku.

Zobacz również:

    Propozycja podania

    „Ewa gotuje”: Placki brokułowe z sosem grzybowymPolsatPolsat