Placuszki z kaszy manny z bananem
Kaszę zalej mlekiem, dobrze wymieszaj, a potem odstaw na 30 minut.
Składniki na 4 porcje:
Placuszki:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- łyżka cukru
- 2 jajka
- 1 banan
Dodatki:
- 2 banany
- 3 łyżki płatków migdałowych
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kaszę zalej mlekiem, dobrze wymieszaj, a potem odstaw na 30 minut. Banana obierz ze skóry i dokładnie rozgnieć widelcem.
2. Żółtka rozetrzyj z cukrem, dodaj rozgniecionego banana, wlej kaszę z mlekiem, wymieszaj. Z białek ubij pianę, powoli połącz ją z całością. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Pozostałe banany pokrój w plastry.
3. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką wykładaj na nią ciasto uformowane w placek, a następnie smaż go na złoty kolor z obu stron.
4. Usmażone placuszki zdejmij z patelni, a potem układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Kiedy będą już gotowe, wyłóż je na talerzyki, a później posypuj płatkami migdałów i układaj na wierzchu plastry banana.
Czas przygotowania: ok. 50 minut