Placuszki z kaszy manny z bananem

Kaszę zalej mlekiem, dobrze wymieszaj, a potem odstaw na 30 minut.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

Placuszki:

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 1 banan

Dodatki:

  • 2 banany
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Kaszę zalej mlekiem, dobrze wymieszaj, a potem odstaw na 30 minut. Banana obierz ze skóry i dokładnie rozgnieć widelcem.

2. Żółtka rozetrzyj z cukrem, dodaj rozgniecionego banana, wlej kaszę z mlekiem, wymieszaj. Z białek ubij pianę, powoli połącz ją z całością. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Pozostałe banany pokrój w plastry.

3. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką wykładaj na nią ciasto uformowane w placek, a następnie smaż go na złoty kolor z obu stron.

4. Usmażone placuszki zdejmij z patelni, a potem układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Kiedy będą już gotowe, wyłóż je na talerzyki, a później posypuj płatkami migdałów i układaj na wierzchu plastry banana.

Czas przygotowania: ok. 50 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje