Płonące naleśniki
Dla dwojga.

Składniki na 2 porcje:
- 6 łyżek mąki,- 150 ml mleka,- 1 małe jajko,- szczypta cukru,- 5 łyżek kremowego twarożku,- 1 dojrzały banan,- 1-2 łyżki miodu,- po szczypcie cynamonu i imbiru,- ew. 1 łyżka posiekanych migdałów,- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,- 1 kieliszek koniaku,- kilka truskawek i listki melisy do przybrania
Przygotowanie:
1. Mąkę zmiksujcie z mlekiem, jajkiem, cukrem i ew. łyżeczką stopionego masła. Ciasto przykryjcie, odstawcie na 15 minut. 2. Twarożek utrzyjcie z rozgniecionym bananem, miodem, przyprawami i migdałami. Z ciasta usmażcie 4 naleśniki, posmarujcie masą i zwińcie w ruloniki. Polejcie stopioną czekoladą. Tuż przed podaniem polejcie naleśniki koniakiem, podpalcie. Przybierzcie owocami i melisą. Czas przygotowania: 30 minut
Przepisy naszych czytelników:
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas!