Płonące naleśniki

Dla dwojga.

Składniki na 2 porcje:

Reklama

- 6 łyżek mąki,
- 150 ml mleka,
- 1 małe jajko,
- szczypta cukru,
- 5 łyżek kremowego twarożku,
- 1 dojrzały banan,
- 1-2 łyżki miodu,
- po szczypcie cynamonu i imbiru,
- ew. 1 łyżka posiekanych migdałów,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1 kieliszek koniaku,
- kilka truskawek i listki melisy do przybrania

Przygotowanie:

1. Mąkę zmiksujcie z mlekiem, jajkiem, cukrem i ew. łyżeczką stopionego masła. Ciasto przykryjcie, odstawcie na 15 minut.
2. Twarożek utrzyjcie z rozgniecionym bananem, miodem, przyprawami i migdałami. Z ciasta usmażcie 4 naleśniki, posmarujcie masą i zwińcie w ruloniki. Polejcie stopioną czekoladą. Tuż przed podaniem polejcie naleśniki koniakiem, podpalcie. Przybierzcie owocami i melisą. Czas przygotowania: 30 minut

Przepisy naszych czytelników:

Pyszne naleśniki - od Alex

Naleśniki z nadzieniem do ruskich pierogów - nadesłała Pauletta69

Moje naleśniki - od Marylas

Pyszne naleśniki z tuńczykiem - nadesłała Anna

Naleśniki z warzywami - przysłała Gosia

Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas!

Dowiedz się więcej na temat: potrawy wegetariańskie | naleśniki | dania na słodko

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje