Płynące ciasto czekoladowe z twarogiem

Ten deser rozpływa się w ustach. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni!

Suflet czekoladowy
Suflet czekoladowymateriały prasowe

Sposób przygotowania

Przygotowanie w urządzeniu Thermomix:

1.  Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C, termoobieg. 8 ramekinów (Ø 8 cm), natłuścić masłem, oprószyć kakao, odstawić.
2.  Do naczynia miksującego włożyć twaróg, rozdrobnić 3 s/obr. 2.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3.  Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 6 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
4.  Dodać masło, roztopić 3 min/60°C/obr. 1.
5.  Dodać jajka, cukier, mąkę i kakao, wymieszać 20 s/obr. 4.
6.  Dodać rozdrobniony twaróg, wymieszać kopystką. Ciasto równomiernie przełożyć do przygotowanych ramekinów, piec 10-12 min (180°C, termoobieg). Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z ramekinów, używając żaroodpornej rękawicy kuchennej i odkrawając ciasto od ścianek ostrym nożem. Przekładać na talerze.
7.  Płynące ciasto czekoladowe z wędzonym twarogiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Jeśli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

1.  Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C, termoobieg. 8 ramekinów (Ø 8 cm), natłuścić masłem, oprószyć kakao, odstawić.
2.  W naczyniu rozgnieść twaróg, odstawić.
3.  Posiekać bardzo drobno czekoladę, przełożyć do naczynia.
4.  Dodać roztopione masło.
5.  Dodać jajka, cukier, mąkę i kakao, wymieszać.

6.  Dodać rozdrobniony twaróg, wymieszać. Ciasto równomiernie przełożyć do przygotowanych ramekinów, piec 10-12 min (180°C, termoobieg). Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z ramekinów, używając żaroodpornej rękawicy kuchennej i odkrawając ciasto od ścianek ostrym nożem. Przekładać na talerze.
7.  Płynące ciasto czekoladowe z wędzonym twarogiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas