Pływające źródło kwasów Omega-3. Jak przygotować dorsza do smażenia?

Dorsz do niskokaloryczna ryba, którą szybko przyrządzimy w domowej kuchni
Dorsz do niskokaloryczna ryba, którą szybko przyrządzimy w domowej kuchni123RF/PICSEL
  • Łagodny smak oraz soczyste mięso sprawiają, że dorsza można przygotować na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzi się pieczony, smażony, wędzony oraz grillowany.
  • Ryba stanowi doskonałe źródło fosforu, czyli pierwiastka odpowiadającego za prawidłowy wzrost, zdrowie zębów oraz kości.
  • Spożywanie dorsza chroni naczynia krwionośne, zwiększa naturalną odporność organizmu oraz hamuje powstawanie stanów zapalnych.

Cenne właściwości dorsza

Zobacz również:

    Jak kupić świeżą rybę?

    Kupując dorsza, zwróćmy uwagę na jego zapach, oczy oraz łuski
    Kupując dorsza, zwróćmy uwagę na jego zapach, oczy oraz łuski123RF/PICSEL

    Odpowiednie przyprawy

    • majeranek - stosowany głównie do wieprzowiny, świetnie podkreśla również smak dorsza i wspomaga procesy trawienne po jedzeniu;
    • koperek - ściśle powiązany z doprawianiem ryb, w tym dorsza. Sprawdza się jako dodatek do okazów delikatnych o chudym mięsie. Doskonale współgra z pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny;
    • estragon - uniwersalne zioło, porównywalne do koperku, jednak z bardziej dominującym aromatem oraz wyraźniejszym smakiem. Szczególnie często korzysta z niego kuchnia francuska, dodają do dorsza oraz innych ryb i owoców morza;
    • oregano - wyróżnia się intensywnym smakiem, dlatego nie potrzebuje innych dodatków poza odrobiną masła oraz oliwy. Podkreśla smak dorsza, który jest chudą rybą. Najlepiej wykorzystać je do nacierania mięsa rybiego przed smażeniem;
    • rozmaryn - dodatek kilku aromatycznych gałązek nadaje dorszowi lekko musztardowego posmaku. W prosty sposób przełamiemy go cytrusami oraz kolorowym pieprzem;
    • kolendra - w kuchni wykorzystujemy zarówno liście, jak i nasiona przyprawy. Połączone z masłem, cytryną oraz pieprzem wzbogaci dorsza. By wydobyć pełnię smaku ziaren, najlepiej rozgnieść je w moździerzu z odrobiną pieprzu cytrynowego oraz czosnku.

    Zasady smażenia dorsza

    Rybę smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony
    Rybę smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony123RF/PICSEL

    Ryba bez panierki z patelni

    1. Zacznij od dokładnego umycia dorsza ze skórą pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego.
    2. Kluczowym krokiem jest odpowiednie przyprawienie z obu stron, które najlepiej dobrać do osobistych preferencji. Zestawem, który sprawdza się zawsze, niezależnie od gatunku, jest połączenie soli, pieprzu oraz soku z cytryny.  Możesz także oprószyć rybę odrobiną zwykłej mąki pszennej.
    3. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy z odrobiną masła. Gdy zauważysz, że na powierzchni pojawiają się bąbelki powietrza, włóż do środka rybę skórą do dołu. Smaż bez przykrycia przez ok. 3-4 minuty i przewróć na drugą stronę. Trzymaj na ogniu aż do uzyskania złotego koloru.
    4. Przełóż gotowego dorsza na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Do dania pasują m.in. pieczone ziemniaki, ryż, kasza oraz liczne surówki, np. z kapusty kiszonej i białej, a także bukiet warzyw na parze. Smacznego!
    Przepis na dorsza w sosie pomidorowymInteria KulinariaInteria Kulinaria