Planujesz deser z galaretką? Połączenia, których musisz się wystrzegać

Galaretka to coś, co przypomina nam nie tylko błogie dzieciństwo, ale także wpisuje się w letnie desery, gdy na zewnątrz leje się skwar. Oczywiście, do takiego rarytasu pasują owoce, które latem są na wyciągnięcie ręki. Niestety, istnieją takie, przez które galaretka w ogóle nie tężeje: poznajmy je!

Galaretka nie tężeje? To może być wina owoców
Galaretka nie tężeje? To może być wina owoców123RF/PICSEL

Galaretka i owoce to idealne połączenie

Galaretka sama w sobie jest już pysznym deserem, ale z dodatkiem owoców jego ranga zdecydowanie rośnie. Nikogo nie dziwi więc, że jest serwowana np. z truskawkami albo z borówkami. Niestety, miłośnicy owoców egzotycznych muszą obejść się smakiem, ponieważ w połączeniu z niektórymi z nich galaretka nie tężeje. Dlatego nie poleca się dodawania świeżego ananasa, kiwi, papai i mango, choć mają ogromny potencjał dekoracyjny. Otóż zawierają w sobie naturalne enzymy, które uniemożliwiają przygotowanie oszałamiającego deseru.

Przepis na matcha tiramisu – wyjątkowy deserInteria Kulinaria

Oto triki cukierników!

Oczywiście, istnieją sposoby, aby mimo wszystko galaretka stężała nawet w połączeniu z owocami niewskazanymi. Wystarczy wykonać kilka czynności. Jakich? Aby wypłukać owoce, które powodują, że galaretka nie tężeje, wystarczy najpierw je zblanszować (czyli wrzucić do wrzątku na minutę), a później przelać lodowatą wodą. Ale to nie wszystko! Owoce mogą być dodane do galaretki tylko wtedy, gdy zaczęła już się robić półpłynna, co ułatwi przygotowanie deseru.

Niektórzy polecają zaś, aby w wodzie, która potrzebna jest do przygotowania galaretki, gotowała się przez chwilę papryczka chilli. Dlaczego? Otóż kapsaicyna, która jest substancją odpowiedzialną za pikantny smak, niweluje działanie enzymów.

Oto owoce, które nadają się do galaretek

Wiemy już, które owoce nie za bardzo nadają się do przygotowania galaretek. Lecz obok nich istnieją również i takie, które są do tego wręcz stworzone. Warto mieć na oku truskawki, maliny, borówki, jabłka, gruszki, brzoskwinie, mandarynki i winogrona. Dlaczego? Ponieważ to właśnie one zawierają najwięcej pektyn, które wspomagają tężenie galaretki.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas