Ciasto francuskie w roli głównej. Propozycje na słodkie podjadanie i wytrawną przekąskę

Jakie pyszności można przygotować z ciasta francuskiego?
Jakie pyszności można przygotować z ciasta francuskiego?123RF/PICSEL

Pizzerinki ze szparagami

Zobacz również:

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 1 opakowanie mozzarelli light
    • 500 g szparagów
    • 10 sztuk czarnych lub zielonych oliwek
    • 5 suszonych pomidorów
    • 10 wyłowionych z zalewy kostek sera feta
    • szczypta soli i pieprzu
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    1. Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy na pół i wrzucamy do miski. Tak przygotowane warzywa polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem.
    2. Mozarellę odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W ten sposób nie puści wody w piekarniku. Kolejno kroimy ją na cienkie plasterki.
    3. Suszone pomidory kroimy w niewielką kostkę, oliwki w plasterki, a rozwinięte ciasto francuskie na osiem równych kwadratów.
    4. Na każdym kawałku ciasta układamy plasterki mozzarelli, suszone pomidory i kilka połówek szparagów. Boki wszystkich kwadratów zaginamy do środka i umieszczamy na nich kilka plasterków oliwek.
    5. Wierzch każdej mini pizzerinki posypujemy pokruszoną kostką sera feta. Tak przygotowane danie pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
    6. Gotowe pizzerinki z ciasta francuskiego ze szparagami podajemy na ciepło. Smacznego!

    Warkocz z ciasta francuskiego z szynką

    Jak przygotować smakowity warkocz z ciasta francuskiego?
    Jak przygotować smakowity warkocz z ciasta francuskiego?123RF/PICSEL
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 45 g szynki
    • 20 g posiekanej pietruszki
    • 1 ząbek czosnku
    • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
    • ½ łyżeczki soli
    • 5 łyżek śmietany 18%
    1. Umytą i osuszoną pietruszkę drobno siekamy, a następnie przekładamy do miski. Dodajemy do niej śmietanę oraz wyciśnięty ząbek czosnku.
    2. Podane składniki doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy. Powstałą masę wykładamy na rozwinięty arkusz ciasta francuskiego.
    3. Na wierzchu masy pietruszkowo-śmietanowej umieszczamy plastry szynki i zwijamy ciasto  w rulon. Tak przygotowane przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    4. Ciasto nacinamy nożem lub nożyczkami pod kątem co 2 cm. Kawałki odchylamy naprzemiennie w lewą i prawą stronę.
    5. Warkocz z ciasta francuskiego umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C i pieczemy przez 20-25 minut. Gotowe danie pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Smacznego!

    Cynamonki z ciasta francuskiego

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • ¼ szklanki rozpuszczonego masła
    • ½ szklanki brązowego cukru
    • 1 łyżka cynamonu
    • ½ szklanki posiekanych orzechów
    1. Ciasto francuskie rozwijamy na lekko podsypanej mąką stolnicy. W miseczce łączymy ze sobą brązowy cukier i cynamon, a masło roztapiamy w garnuszku.
    2. Całą powierzchnię ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem, a następnie obficie posypujemy mieszanką cukru i cynamonu.
    3. Na tym etapie wnętrze możemy obsypać także drobno posiekanymi orzechami włoskimi. W kolejnym kroku zwijamy ciasto w rolkę, wzdłuż dłuższego boku.
    4. Tak powstałą rolkę kroimy na kawałki o grubości ok. 2-3 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów.
    5. Cynamonki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 10-12 minut. W tym czasie nabiorą złocistego koloru i staną się puszyste.
    6. Upieczone cynamonki z ciasta francuskiego wyciągamy na blat i pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe ciastka możemy dodatkowo polać odrobiną domowego lukru. Smacznego!

    Ciastka francuskie z nadzieniem truskawkowo-brzoskwiniowym

    Ciastka francuskie z nadzieniem owocowym to pyszna przekąska
    Ciastka francuskie z nadzieniem owocowym to pyszna przekąska123RF/PICSEL
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 100 g świeżych truskawek
    • 100 g przecieru brzoskwiniowego
    • 30 g cukru białego
    • 1 jajko
    • 50 ml mleka
    1. Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy w niewielką kostkę. Tak przygotowane owoce przekładamy na patelnię i dodajemy cukier oraz przecier brzoskwiniowy.
    2. Składniki podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy nadzienie zgęstnieje, ściągamy garnek z palnika i odstawiamy na bok do nabrania temperatury pokojowej.
    3. Rozwijamy płat ciasta francuskiego i tniemy na kilka równych kwadratów. Na połowę każdego wykładamy porcję nadzienia i składamy na pół, dociskając brzegi widelcem.
    4. Na wierzchu każdego ciastka robimy kilka nacięć nożem. W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą jajko i mleko, a następnie smarujemy mieszanką ciastka.
    5. Ciastka francuskie z owocami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 15-20 minut lub do nabrania złotego koloru.
    6. Gotowy deser podajemy na ciepło z odrobiną cukru pudru lub polewą czekoladową. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Pizza zawijanaPolsat