W PRL-u królowała na polskich stołach. Jest nie tylko słodka i smaczna, ale też zdrowa

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Do domowej chałwy możemy dodać rozmaite dodatki np. pistacje
Do domowej chałwy możemy dodać rozmaite dodatki np. pistacje Kamil PiklikiewiczEast News

Zapomniany przysmak z PRL-u. Niegdyś gościł w każdym domu

Chałwa - bogactwo zdrowych tłuszczów i witamin. Dlaczego warto ją jeść?

Chałwa własnej roboty na głowę bije te sklepowe
Chałwa własnej roboty na głowę bije te sklepowe123RF/PICSEL

Jak zrobić chałwę w domu? Smak dzieciństwa we własnej kuchni

  • 20 dag ziaren sezamu
  • 3 łyżki miodu
  • dodatkowo: cukier waniliowy i garść migdałów lub pistacji
  1. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni na małym ogniu, często mieszając, by ich nie zrumienić.
  2. Gdy ziarna zaczną zmieniać kolor, przesypujemy je do miski i studzimy.
  3. Ziarna miksujemy partiami na proszek - przy pomocy moździerza lub młynka do kawy.
  4. Dodajemy miód i inne dodatki np. pistacje. 
  5. Z powstałej masy formujemy wałek, owijamy go folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. I gotowe!

Umiar kluczem do zdrowia. Kto nie powinien jeść chałwy?

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc.104: Iwona PavlovićINTERIA.PL