Podpłomyk staropolski

Lubicie pizzę? Marcin Sikora, jako bezapelacyjny fan kuchni polskiej przygotował dla Was rodzimą alternatywę dla tego włoskiego przysmaku, czyli podpłomyk staropolski.

Podpłomyk
Podpłomykmateriały prasowe

Jest to najstarsza forma chleba, która w dawniej stanowiła jego tańszą alternatywę wśród mniej zamożnej ludności. Jego historia sięga czasów dawnych Słowian, którzy jedli je jako dodatek do wszystkich potraw. Podpłomyk ma postać małego placka pieczonego na żarze (stąd też jego nazwa). Przygotowuje się go z mąki i wody bez użycia drożdży.

Sposób przygotowania

1. Do miski wlej mleko, dodaj przesianą mąkę, lubczyk i szczyptę soli. Zagnieć ciasto (powinno mieć konsystencję jak na makaron)

2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C i nagrzej w nim blachę

3. Przygotowane wcześniej ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na cienki krągły placek

4. Rozgrzaną blachę wyjmij z piekarnika, posmaruj olejem i połóż na niej pierwszy placek i włóż go do piekarnika

5. Piecz, aż placek się zarumieni. Następnie obróć na drugą stronę i poczekaj, aż się zarumieni.

6. Pozostały olej połącz z posiekanym czosnkiem i rozmarynem.

7. Zarumieniony placek posmaruj olejem z czosnkiem, rozmarynem i ułóż na nim pokrojone ziemniaki, pstrąga, 6 plasterków oscypka

8. Tak przygotowany podpłomyk piecz w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści

9. Wyjmij danie z piekarnika, rozłóż na talerze i posyp owocami granatu oraz świeżym szpinakiem

Tak przygotowany podpłomyk smakuje idealnie z winem z owoców, np. Rose Winiarnia Zamojska

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas