Podpłomyk staropolski

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
5
Udostępnij

Lubicie pizzę? Marcin Sikora, jako bezapelacyjny fan kuchni polskiej przygotował dla Was rodzimą alternatywę dla tego włoskiego przysmaku, czyli podpłomyk staropolski.

Podpłomyk
Podpłomykmateriały prasowe

Jest to najstarsza forma chleba, która w dawniej stanowiła jego tańszą alternatywę wśród mniej zamożnej ludności. Jego historia sięga czasów dawnych Słowian, którzy jedli je jako dodatek do wszystkich potraw. Podpłomyk ma postać małego placka pieczonego na żarze (stąd też jego nazwa). Przygotowuje się go z mąki i wody bez użycia drożdży.

Składniki

  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki, odrobina do podsypania
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól do smaku
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 150 g filetów z wędzonego pstrąga (może być łosoś)
  • 12 plastrów sera oscypek (może być rolada ustrzycka)
  • ½ granatu (wyłuskanego)
  • 1 nieobrany, dobre wyczyszczony ziemniak, pokrojony w cieniutkie plastry (jak na chipsy)
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku (posiekanego lub wyciśniętego przez praskę)
  • ½ suszonego rozmarynu

Sposób przygotowania

1. Do miski wlej mleko, dodaj przesianą mąkę, lubczyk i szczyptę soli. Zagnieć ciasto (powinno mieć konsystencję jak na makaron)

2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C i nagrzej w nim blachę

3. Przygotowane wcześniej ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na cienki krągły placek

4. Rozgrzaną blachę wyjmij z piekarnika, posmaruj olejem i połóż na niej pierwszy placek i włóż go do piekarnika

5. Piecz, aż placek się zarumieni. Następnie obróć na drugą stronę i poczekaj, aż się zarumieni.

6. Pozostały olej połącz z posiekanym czosnkiem i rozmarynem.

7. Zarumieniony placek posmaruj olejem z czosnkiem, rozmarynem i ułóż na nim pokrojone ziemniaki, pstrąga, 6 plasterków oscypka

8. Tak przygotowany podpłomyk piecz w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści

9. Wyjmij danie z piekarnika, rozłóż na talerze i posyp owocami granatu oraz świeżym szpinakiem

Tak przygotowany podpłomyk smakuje idealnie z winem z owoców, np. Rose Winiarnia Zamojska

INTERIA.PL/materiały prasowe
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
3
Super
relevant
1
Hahaha
haha
1
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
5
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na