Podudzia na jabłkach

Obiad dla całej rodziny.

Podudzia na jabłkach udekorowane rozmarynem
Podudzia na jabłkach udekorowane rozmarynem 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 12 podudzi kurczaka
  • 2-3 kwaskowe jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 6-7 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • spora szczypta cynamonu
  • słodka i ostra mielona papryka
  • suszony majeranek oraz rozmaryn
  • sól, pieprz
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu do dekoracji

Przygotowanie:

1. Podudzia umyj, wytrzyj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z 5 łyżkami oleju, miodem, cynamonem oraz słodką i ostrą papryką. Mięso oprósz solą i pieprzem. Natrzyj marynatą. Włóż do lodówki na 2 godziny. Zamarynowane podudzia smaż ok. 10 minut na pozostałym oleju (najlepiej na patelni grillowej).

2. Cebulę obierz, pokrój w plasterki. Jabłka umyj, wraz ze skórką pokrój na cienkie cząstki, oczyść. Usmażone mięso zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Dołóż jabłka. Smaż razem ok. 3 minut. Oprósz solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem i rozmarynem. Podudzia obłóż cebulką z jabłkami. Danie udekoruj świeżym rozmarynem.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas