Podudzia na jabłkach
Obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 12 podudzi kurczaka
- 2-3 kwaskowe jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 6-7 łyżek oleju
- 1 łyżeczka miodu
- spora szczypta cynamonu
- słodka i ostra mielona papryka
- suszony majeranek oraz rozmaryn
- sól, pieprz
- 2 gałązki świeżego rozmarynu do dekoracji
Przygotowanie:
1. Podudzia umyj, wytrzyj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z 5 łyżkami oleju, miodem, cynamonem oraz słodką i ostrą papryką. Mięso oprósz solą i pieprzem. Natrzyj marynatą. Włóż do lodówki na 2 godziny. Zamarynowane podudzia smaż ok. 10 minut na pozostałym oleju (najlepiej na patelni grillowej).
2. Cebulę obierz, pokrój w plasterki. Jabłka umyj, wraz ze skórką pokrój na cienkie cząstki, oczyść. Usmażone mięso zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Dołóż jabłka. Smaż razem ok. 3 minut. Oprósz solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem i rozmarynem. Podudzia obłóż cebulką z jabłkami. Danie udekoruj świeżym rozmarynem.