Pokrusz czerstwą pajdę. Żurek będzie gęsty i pyszny

Gęsty żurek zachwyca smakiem nie tylko w Wielkanoc
Gęsty żurek zachwyca smakiem nie tylko w Wielkanoc123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Żurek idealny — o tych krokach musisz pamiętać
  2. Czym zagęścić żurek? Oto najbardziej oczywisty wybór
  3. Patent szefów kuchni na gęsty żurek
  4. Jak zagęścić żurek śmietaną?

Żurek idealny — o tych krokach musisz pamiętać

„Ewa gotuje”: Zakwas na żurekPolsatPolsat

Czym zagęścić żurek? Oto najbardziej oczywisty wybór

  • Wystarczy, że dwie łyżki mąki połączysz z trzema łyżkami przegotowanej, ciepłej wody.
  • Całość wymieszaj, aby uzyskać gęstą pastę bez ani jednej grudki. Pomocna w tej czynności okaże się trzepaczka do jajek.
  • Mieszaninę wlej do zupy, energicznie mieszając całość.
  • Zagotuj, a po około 10 minutach żurek powinien być gęsty i apetyczny.
Bardzo efektownie wygląda żurek podany w chlebie
Bardzo efektownie wygląda żurek podany w chlebie123RF/PICSEL

Patent szefów kuchni na gęsty żurek

Zobacz również:

Ile sernika lub makowca trzeba zjeść, by przytyć kilogram? Wiele osób może się zdziwić
Porady

Jak nie przytyć w Wielkanoc? Tyle sernika lub makowca powoduje wzrost masy ciała o 1 kg

Jacek Waśkiel

    Jak zagęścić żurek śmietaną?