Polacy kochają ziemniaki

Niektórym wciąż trudno wyobrazić sobie jakikolwiek obiad bez mięsa i ziemniaków. A co ze słodkimi ziemniakami? Bataty są już powszechnie dostępne w większości polskich sklepów. Nie zmieniło to jednak głęboko zakorzenionej u wielu osób obawy przed nowościami.

Białko obecne w batatach zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne
Białko obecne w batatach zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne123RF/PICSEL

Dlaczego sięgamy nawykowo po te same produkty? Z lenistwa, z braku czasu, z wygody, być może z wielu jeszcze innych powodów. Dlaczego warto szukać nowych smaków i nowych produktów?

Monotonia wycisza przewód pokarmowy i nie rokuje dobrze dla naszego zdrowia w przyszłości. Dobrze, żeby w naszym jadłospisie znalazło się sześćdziesiąt różnych produktów w skali miesiąca.

W trosce o zdrowie i dobrą kondycję dołóżmy jeden nowy co kilka tygodni. Może tym razem będą to właśnie bataty? Słodkie ziemniaki - cóż to za wybryk natury? Bataty rosną w klimacie tropikalnym.

Bulwa o owalnym, wydłużonym kształcie występuje w blisko czterystu odmianach i różnych wersjach kolorystycznych. Skórka może być biała, różowa, czerwona lub fioletowa. Miąższ batatów podobnie - występuje w kolorze białym, różowym i czerwonym. Są słodkie, soczyste i do tego mocno aromatyczne.

I witaminy, i minerały

Świetnie nadają się zarówno do gotowania, jak i zapiekania. Oprócz ciekawego smaku, mogą nam zaoferować cenne wartości odżywcze - obfitują zarówno w witaminy, jak i minerały.

W porównaniu z tradycyjnymi ziemniakami bataty zawierają blisko pięćdziesiąt procent więcej składników odżywczych, stąd polecane są szczególnie w trakcie rekonwalescencji, a także w diecie osób borykających się z chorobami przewlekłymi.

Są wartościowym źródłem energii - obfitują w węglowodany, w tym cukry proste, ale ich łączna wartość nie przekracza czterech procent w bulwie. Wbrew przymiotnikowi - słodkie ziemniaki są sprzymierzeńcem osób genetycznie obciążonych cukrzycą, jak i tych, które się z nią borykają.

Mają niski indeks glikemiczny i zawierają pokaźne dawki błonnika - spowalniają wchłanianie cukrów w organizmie , pomagają uregulować stężenie glukozy we krwi oraz obniżyć insulinooporność.

Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne rekomenduje włączenie batatów do diety chorujących na cukrzycę. Białko obecne w batatach zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne.

Obfitują również w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Włączając je do menu, zapewnimy podaż kluczowych dla zdrowia witamin, takich jak: A, C, E - które są jednocześnie silnymi antyoksydantami.

Pomagają zdrowiu

Batatom przypisuje się działanie profilaktyczne względem chorób nowotworowych, ze szczególnym wskazaniem na: raka piersi, pęcherza, nerek i jelita grubego.

Są skarbnicą witamin z grupy B, stad korzystnie wpływają na system nerwowy, zdolność zapamiętywania i koncentracji. Poza wspomnianą wcześniej witaminą A, bataty są źródłem karotenów i karotenoidów, w tym luteiny.

Trudno o lepszy zestaw wartości odżywczych w trosce o narząd wzroku.

Szukajmy, eksperymentujmy, otwórzmy głowę na to, co nowe. Dlaczego dzieci chcą co wieczór słuchać tej samej bajki? Bo z tym, co znajome czują się najbardziej bezpieczne. Jeśli jako dorośli zasklepimy się tylko w tym, co znane, nigdy nie pójdziemy na przód. Odwagi do smakowania świata - wszystkimi zmysłami.

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com  

Najlepszy przepis na pieczone ziemniakiInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas