Polacy uwielbiają ten smak - zajadają się tym na wakacjach w Chorwacji. Jak zrobić ajvar?
Produkt ten wywodzi się z Bałkanów, ale obecnie jest popularny również w naszym kraju. To pasta warzywna, która składa się głównie ze słodkiej papryki, bakłażanów oraz czosnku. Możecie kupić gotowy produkt, albo też zrobić ajvar samodzielnie.
Składniki:
- 10 papryk czerwonych
- 2 bakłażany
- papryczka chili (ten składnik można pominąć jeśli robimy łagodną wersję pasty)
- 2 główki czosnku
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub ocet
- 2 łyżeczki miodu
- 8 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
- Warzywa opiec w piekarniku.
- Z papryk zdjąć skórkę, pozbawić pestek, miąższ drobno pokroić i przełożyć do miski.
- Miąższ z bakłażana wyjąć łyżką.
- Dodać do papryki.
- Dorzucić czosnek wyciśnięty z łupin.
- Dolać sok z cytryny, miód i oliwę.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać.
- Przełożyć do słoiczków.
- Zalać oliwą i zakręcić.