Polacy uwielbiają ten smak - zajadają się tym na wakacjach w Chorwacji. Jak zrobić ajvar?

Produkt ten wywodzi się z Bałkanów, ale obecnie jest popularny również w naszym kraju. To pasta warzywna, która składa się głównie ze słodkiej papryki, bakłażanów oraz czosnku. Możecie kupić gotowy produkt, albo też zrobić ajvar samodzielnie.

Ajvar
Ajvar123RF/PICSEL

Składniki:

  • 10 papryk czerwonych
  • 2 bakłażany
  •  papryczka chili (ten składnik można pominąć jeśli robimy łagodną wersję pasty)
  • 2 główki czosnku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub ocet
  • 2 łyżeczki miodu
  • 8 łyżek oliwy
  •  sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

  1. Warzywa opiec w piekarniku. 
  2. Z papryk zdjąć skórkę, pozbawić pestek, miąższ drobno pokroić i przełożyć do miski. 
  3. Miąższ z bakłażana wyjąć łyżką. 
  4. Dodać do papryki. 
  5. Dorzucić czosnek wyciśnięty z łupin. 
  6. Dolać sok z cytryny, miód i oliwę. 
  7. Przyprawić solą i pieprzem. 
  8. Wymieszać. 
  9. Przełożyć do słoiczków. 
  10. Zalać oliwą i zakręcić.
Ajvar - przepis Ewy Wachowicz
Ajvar - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
Nowe krzesła do katedry Notre Dame. Ozdobią wyremontowaną świątynięAFP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas