Reklama

Reklama

Połącz przyprawy w ten sposób. Mieszanka w mig usunie złogi z jelit

Przyprawy są nieodłącznym elementem kuchni. Wiele z nich ma również właściwości zdrowotne. Tak jest w przypadku zataru - mieszanki przypraw pochodzącej z krajów arabskich, która m.in. może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów.

Zatar - pochodzenie, skład i zastosowanie

Zatar jest mieszanką przypraw pochodzącą z krajów arabskich. Najbardziej popularna jest w Egipcie, Maroko, Turcji czy Izraelu. W jej skład wchodzi suszony tymianek, majeranek, oregano, podprażony sezam oraz zmielony sumach.

Przyprawa ta jest idealna do:

  • kanapek,
  • sosów, 
  • sałatek, 
  • pizzy, 
  • zapiekanek, 
  • marynatów, 
  • pity, 
  • humusu, 
  • serów  
  • dań warzywnych i mięsnych.

Zatar - właściwości zdrowotne

Zatar to nie tylko świetny smak i aromat, ale również właściwości zdrowotne - przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz przeciwalergiczne. Przyprawa zmniejsza także ryzyko rozwoju nowotworów i opóźnia proces starzenia się organizmu.

Reklama

Dodatkowo arabska mieszanka:

  • pomaga pozbyć się trądziku 
  • usprawnia pracę układu immunologicznego
  • obniża poziom cholesterolu LDL

Do pewnego czasu na terenie Polski był problem z możliwością dostania zataru w sklepach. Teraz jednak można go kupić przez internet czy w sklepie zielarskim. Można przygotować mieszankę samodzielnie, korzystając ze składających się na nią przypraw.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyprawy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy