Połącz przyprawy w ten sposób. Mieszanka w mig usunie złogi z jelit
Przyprawy są nieodłącznym elementem kuchni. Wiele z nich ma również właściwości zdrowotne. Tak jest w przypadku zataru - mieszanki przypraw pochodzącej z krajów arabskich, która m.in. może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów.
Zatar - pochodzenie, skład i zastosowanie
Zatar jest mieszanką przypraw pochodzącą z krajów arabskich. Najbardziej popularna jest w Egipcie, Maroko, Turcji czy Izraelu. W jej skład wchodzi suszony tymianek, majeranek, oregano, podprażony sezam oraz zmielony sumach.
Przyprawa ta jest idealna do:
- kanapek,
- sosów,
- sałatek,
- pizzy,
- zapiekanek,
- marynatów,
- pity,
- humusu,
- serów
- dań warzywnych i mięsnych.
Zatar - właściwości zdrowotne
Zatar to nie tylko świetny smak i aromat, ale również właściwości zdrowotne - przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz przeciwalergiczne. Przyprawa zmniejsza także ryzyko rozwoju nowotworów i opóźnia proces starzenia się organizmu.
Dodatkowo arabska mieszanka:
- pomaga pozbyć się trądziku
- usprawnia pracę układu immunologicznego
- obniża poziom cholesterolu LDL
Do pewnego czasu na terenie Polski był problem z możliwością dostania zataru w sklepach. Teraz jednak można go kupić przez internet czy w sklepie zielarskim. Można przygotować mieszankę samodzielnie, korzystając ze składających się na nią przypraw.