Polędwica Wellington
Polędwica Wellington to duma kuchni brytyjskiej. Gdy chcesz zrobić wrażenie na gościach, sprawdzi się wyśmienicie!

Składniki:
1,5 kg polędwicy wołowej; 75 dag pieczarek; 40 dag mrożonego ciasta francuskiego; 80 g pasztetu z gęsich wątróbek; 2 jajka; 7 dag tłuszczu; 1 łyżeczka tymianku; sól; pieprz; do dekoracji: plastry ogórków, pomidorów, natka pietruszki.
Porcja dla 8 osób.Stopień trudności - dosyć trudne.Czas przyrządzenia - 1 h i 40 min.Ilość kalorii - 1 porcja - 744 kcal.Zawartość tłuszczu - duża.
Przyrządzanie
A. Mięso przemyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Grzyby opłukać, posiekać. Na patelni rozgrzać 5 dag tłuszczu, po czym mięso krótko obsmażyć, wyjąć.
B. Na pozostały tłuszcz wrzucić grzyby i mieszając, smażyć 5 minut na mocnym ogniu. Przyprawić solą, tymiankiem i pieprzem. Odstawić do schłodzenia. Jajko wbić do miseczki, dodać grzyby i pasztet, dobrze wyrobić.
C. Ciasto rozmrozić. Mięso obłożyć farszem, owinąć ciastem. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem - odstawić na 10 minut.
Zobacz również:
- Koniec z pieczarkową papką na patelni. Grzyby będą idealnie chrupiące
- Chrupiące placki ziemniaczane jak u babci? Sekretem jest tłuszcz
- W niej tkwi sekret figury Alicji Majewskiej? Sałatka dla zdrowia i urody to popisowe danie piosenkarki
- W lodówce prawie pusto? Minimum składników, ale za to jaki smak. Zrobisz w 10 minut
D. Na wysmarowanej 2 dag tłuszczu blasze ułożyć mięso - wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210 - 220 st.C. Podawać w całości lub w plastrach ułożonych w nacięciach świeżo przypieczonych bułeczek francuskich. Tuż przed podaniem przybrać.
Nasza rada
Polędwica nabierze znakomitej kruchości, gdy zanurzymy ją na około 24 godziny w oliwie.

***