Polędwiczki musztardowe
Mięso drobiowe i musztarda to smakowite połączenie. Jeśli podasz je z kolendrowym dipem, to gwarantujemy, że znikną w kilka minut.
Sposób przygotowania:
1. Cytrynę sparz, przekrój, wyciśnij z niej sok. Dodaj do musztardy razem z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wsyp zioła prowansalskie, dodaj łyżeczkę soli, a także po dużej szczypcie mielonego pieprzu oraz słodkiej i ostrej papryki. Marynatę dokładnie wymieszaj łyżką.
2. Drobiowe polędwiczki opłucz, osusz i włóż do przygotowanej marynaty. Przemieszaj, naczynie przykryj folią i schowaj do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
3. Mięso oczyść z marynaty ręcznikiem papierowym. Patyczki do szaszłyków zmocz wodą, na każdy nabij polędwiczkę tak, by powstała falbanka. Patelnię grillową posmaruj olejem. Ułóż szaszłyczki i smaż po ok. 3 minuty z każdej strony. W połowie dodaj pomidorki. Mięso posyp kolendrą i czerwonym pieprzem.
Kolendrowy dip
4 łyżki jogurtu połącz z 1 łyżką posiekanej kolendry oraz 1 łyżką soku z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Podaj z szaszłyczkami.