Reklama

Reklama

Polędwiczki musztardowe

Mięso drobiowe i musztarda to smakowite połączenie. Jeśli podasz je z kolendrowym dipem, to gwarantujemy, że znikną w kilka minut.

Czas przyrządzenia: 25 min + marynowanie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 8 polędwiczek z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • mielona słodka i ostra papryka
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • grubo mielony czerwony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cytrynę sparz, przekrój, wyciśnij z niej sok. Dodaj do musztardy razem z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wsyp  zioła prowansalskie, dodaj łyżeczkę soli, a także po dużej szczypcie mielonego pieprzu oraz słodkiej i ostrej papryki. Marynatę dokładnie wymieszaj łyżką.

2. Drobiowe polędwiczki opłucz, osusz i włóż do przygotowanej marynaty. Przemieszaj, naczynie przykryj folią i schowaj do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

3. Mięso oczyść z marynaty ręcznikiem papierowym. Patyczki do szaszłyków zmocz wodą, na każdy nabij polędwiczkę tak, by powstała falbanka. Patelnię grillową posmaruj olejem. Ułóż szaszłyczki i smaż po ok. 3 minuty z każdej strony. W połowie dodaj pomidorki. Mięso posyp kolendrą i czerwonym pieprzem.

Reklama

Kolendrowy dip

4 łyżki jogurtu połącz z 1 łyżką posiekanej kolendry oraz 1 łyżką soku z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Podaj z szaszłyczkami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: polędwiczki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje