Polędwiczki musztardowe

Mięso drobiowe i musztarda to smakowite połączenie. Jeśli podasz je z kolendrowym dipem, to gwarantujemy, że znikną w kilka minut.

Polędwiczki musztardowe
Polędwiczki musztardowe123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Cytrynę sparz, przekrój, wyciśnij z niej sok. Dodaj do musztardy razem z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wsyp  zioła prowansalskie, dodaj łyżeczkę soli, a także po dużej szczypcie mielonego pieprzu oraz słodkiej i ostrej papryki. Marynatę dokładnie wymieszaj łyżką.

2. Drobiowe polędwiczki opłucz, osusz i włóż do przygotowanej marynaty. Przemieszaj, naczynie przykryj folią i schowaj do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

3. Mięso oczyść z marynaty ręcznikiem papierowym. Patyczki do szaszłyków zmocz wodą, na każdy nabij polędwiczkę tak, by powstała falbanka. Patelnię grillową posmaruj olejem. Ułóż szaszłyczki i smaż po ok. 3 minuty z każdej strony. W połowie dodaj pomidorki. Mięso posyp kolendrą i czerwonym pieprzem.

Kolendrowy dip

4 łyżki jogurtu połącz z 1 łyżką posiekanej kolendry oraz 1 łyżką soku z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Podaj z szaszłyczkami.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas