Składniki: - 0,75 dag polędwiczek wieprzowych, - 1 cebula, - 30 dag pieczarek, - 2 łyżki siekanej natki pietruszki, - 1 jajko, - 1 łyżka bułki tartej, - sól, pieprz, - 1/2 szklanki śmietanki 30 proc., - 1 łyżeczka majeranku, - olej do smażenia, - 1 płaska łyżka mąki, - 1 łyżka masła Przygotowanie: Polędwiczki oczyścić, umyć, osuszyć. Naciąć mięso wzdłuż nie dokrawając do końca, tak, aby powstał szeroki płat. Rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do lodówki. Cebulę posiekać, pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem, przestudzić. Odłożyć 2 łyżki pieczarek, do reszty dodać natkę pietruszki, jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Przygotowanym farszem posmarować płaty mięsa i zwinąć roladkę po szerszym boku. Mięso spiąć wykałaczką lub zawinąć nicią kucharską. Gotowe polędwiczki obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju i dopiec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 20 min. Zlać tłuszcz z patelni po smażeniu mięsa, wrzucić pieczarki i zalać śmietaną i szklanką wody, po zagotowaniu zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i masła. Sos doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki podawać z ziemniakami i pomidorami, polać sosem. Czas przygotowania 1 h 30 min. Przepis na 4 osoby.