Reklama

Reklama

Polędwiczki z pieczarkami

Pomysł na niedzielny obiad

Składniki:

  • 2 polędwice wieprzowe
  • 6 suszonych pomidorów
  • 30 dag pieczarek
  • cebula
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • pół litra piwa
  • 3 listki  laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

Reklama

Sos:

  • mała cebula
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • liść  laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżka słodkiej papryki

Przygotowanie:

1. Polędwice rozetnij wzdłuż, rozbij (ścinki polędwicy – 2 łyżki – zostaw na sos). Oprósz solą i pieprzem.

2. Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojone pomidory i czosnek, ser, wymieszaj. Przypraw. Farsz rozsmaruj na mięsie, zwiń, zwiąż. Rolady obsmaż na oliwie. Przełóż do formy, podlej piwem. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Piecz 40 min w 180°C.

3. Sos: ścinki polędwicy poszatkuj. Dodaj posiekaną cebulę, przyprawy, wlej pół szklanki wody i zalewę pomidorową. Zagotuj, zagęść mąką. Sos przecedź, polej roladki.


Dowiedz się więcej na temat: przepis | wroc | pieczarki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje