Polędwiczki z pieczarkami
Pomysł na niedzielny obiad
Składniki:
- 2 polędwice wieprzowe
- 6 suszonych pomidorów
- 30 dag pieczarek
- cebula
- 3 łyżki startego żółtego sera
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- pół litra piwa
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
Sos:
- mała cebula
- łyżeczka mąki
- 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- łyżka słodkiej papryki
Przygotowanie:
1. Polędwice rozetnij wzdłuż, rozbij (ścinki polędwicy – 2 łyżki – zostaw na sos). Oprósz solą i pieprzem.
2. Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojone pomidory i czosnek, ser, wymieszaj. Przypraw. Farsz rozsmaruj na mięsie, zwiń, zwiąż. Rolady obsmaż na oliwie. Przełóż do formy, podlej piwem. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Piecz 40 min w 180°C.
3. Sos: ścinki polędwicy poszatkuj. Dodaj posiekaną cebulę, przyprawy, wlej pół szklanki wody i zalewę pomidorową. Zagotuj, zagęść mąką. Sos przecedź, polej roladki.