Polędwiczki ze śliwką
Z grilla.

Składniki na 4 porcje::
- 2 polędwiczki wieprzowe po ok. 40 dag każda, - 20 śliwek, - sól czosnkowa, - pieprz, - papryka, - rozmaryn, - cynamon, - cukier, - olej
Przygotowanie:
Polędwiczki opłucz natrzyj solą czosnkową, pieprzem, cukrem, rozmarynem, papryką i cynamonem. Skrop oliwą i odstaw na około 30-40 minut (sól i cukier powinny się w tym czasie rozpuścić). Zamarynowane polędwiczki ułóż na grillu, piecz obracając około 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem opiekania na ruszcie ułóż śliwki. Polędwiczki, pokrój w grube plastry, podaj ze śliwkami i pieczywem. Tak samo można przygotować je na patelni - szybko obsmażone, przykryj i duś na wolniejszym ogniu 20 min. Na 5 min przed końcem dodaj śliwki.
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!