Polędwiczki ze śliwką
Z grilla.
- 2 polędwiczki wieprzowe po ok. 40 dag każda,
- 20 śliwek,
- sól czosnkowa,
- pieprz,
- papryka,
- rozmaryn,
- cynamon,
- cukier,
- olej
Przygotowanie:
Polędwiczki opłucz natrzyj solą czosnkową, pieprzem, cukrem, rozmarynem, papryką i cynamonem. Skrop oliwą i odstaw na około 30-40 minut (sól i cukier powinny się w tym czasie rozpuścić). Zamarynowane polędwiczki ułóż na grillu, piecz obracając około 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem opiekania na ruszcie ułóż śliwki. Polędwiczki, pokrój w grube plastry, podaj ze śliwkami i pieczywem. Tak samo można przygotować je na patelni - szybko obsmażone, przykryj i duś na wolniejszym ogniu 20 min. Na 5 min przed końcem dodaj śliwki.
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!