Polenta z cieciorką i zimowymi warzywami
Kuchnia
Pomysł na zdrową zapiekankę.
- 0,57 l bulionu,
- 300 ml mleka,
- sól morska,
- 175 g kaszy kukurydzianej,
- mała główka kapusty,
- 3 marchewki,
- mała cebula,
- 50 g masła,
- 1 łyżeczka curry,
- łyżka mąki pszennej,
- 75 g creme fraiche,
- pieprz,
- pęczek szczypiorku,
- pietruszka do dekoracji,
tłuszcz do formy Cieciorkę namoczyć przez noc w 0,5 l zimnej wody. Namoczoną cieciorkę wrzucić do wrzącego bulionu i gotować ok. 45 minut. Zagotować 400 ml wody z mlekiem i 1/2 łyżeczki soli, wsypać kaszę i gotować ok. 20 minut, na słabym ogniu, cały czas mieszając. Cieciorkę odcedzić (bulion zachować), wmieszać do polenty i włożyć do natłuszczonej formy do zapiekanek. Wyrównać i piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Kapustę poszatkować, marchewki pokroić w grube słupki, cebulę w drobną kostkę. Tłuszcz roztopić w rondelku i dusić przygotowane warzywa, dodać curry, zalać bulionem, w którym gotowała się cieciorka. Gotować 15 min. na słabym ogniu. Mąkę wyrobić na gładko z creme fraiche i zaciągnąć warzywa.
Doprawić solą i pieprzem. Polentę posypać posiekanym szczypiorkiem i pietruszką, serwować z warzywami.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2180 kJ/521 kcal