Składniki na 4 porcje: - 100 g cieciorki, - 0,57 l bulionu, - 300 ml mleka, - sól morska, - 175 g kaszy kukurydzianej, - mała główka kapusty, - 3 marchewki, - mała cebula, - 50 g masła, - 1 łyżeczka curry, - łyżka mąki pszennej, - 75 g creme fraiche, - pieprz, - pęczek szczypiorku, - pietruszka do dekoracji, tłuszcz do formy Przygotowanie: Cieciorkę namoczyć przez noc w 0,5 l zimnej wody. Namoczoną cieciorkę wrzucić do wrzącego bulionu i gotować ok. 45 minut. Zagotować 400 ml wody z mlekiem i 1/2 łyżeczki soli, wsypać kaszę i gotować ok. 20 minut, na słabym ogniu, cały czas mieszając. Cieciorkę odcedzić (bulion zachować), wmieszać do polenty i włożyć do natłuszczonej formy do zapiekanek. Wyrównać i piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Kapustę poszatkować, marchewki pokroić w grube słupki, cebulę w drobną kostkę. Tłuszcz roztopić w rondelku i dusić przygotowane warzywa, dodać curry, zalać bulionem, w którym gotowała się cieciorka. Gotować 15 min. na słabym ogniu. Mąkę wyrobić na gładko z creme fraiche i zaciągnąć warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Polentę posypać posiekanym szczypiorkiem i pietruszką, serwować z warzywami. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 2180 kJ/521 kcal