Polewka rybna
Delikatna zupa rybna.

Składniki na 8 porcji:
- 1,5 kg ryb (okonie, karasie, płotki), - sok i skórka otarta z cytryny, - 1-2 liście laurowe, - po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, - duża cebula, goździk,- szklanka kwaśnej śmietany, - 1 żółtko, - sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Sprawione ryby umyć, osuszyć, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny. Na łbach i ogonach ugotować wywar (6 szklanek wody) z dodatkiem cebuli, korzeni, soku i skórki z cytryny. Do gorącego wywaru włożyć ryby, doprowadzić do wrzenia, a później gotować na małym ogniu około 10 minut. 2. Ryby wyjąć, wywar przecedzić. Z przestudzonych ryb usunąć ości. Połowę ryb zmiksować z wywarem, resztę pokroić w kostkę. Śmietanę zmiksować z żółtkiem. Zmiksowany wywar zagotować, zmniejszyć płomień, wlać śmietanę, wymieszać, podgrzać, nie zagotowując, dodać pokrojone ryby. Podawać z grzankami z czarnego chleba. Czas przygotowania: 50 minut 1 porcja: 117 kcal