Reklama

Reklama

Polewka rybna

Delikatna zupa rybna.

Składniki na 8 porcji:

Reklama

- 1,5 kg ryb (okonie, karasie, płotki),
- sok i skórka otarta z cytryny,
- 1-2 liście laurowe,
- po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego,
- duża cebula, goździk,
- szklanka kwaśnej śmietany,
- 1 żółtko,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Sprawione ryby umyć, osuszyć, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny. Na łbach i ogonach ugotować wywar (6 szklanek wody) z dodatkiem cebuli, korzeni, soku i skórki z cytryny. Do gorącego wywaru włożyć ryby, doprowadzić do wrzenia, a później gotować na małym ogniu około 10 minut.
2. Ryby wyjąć, wywar przecedzić. Z przestudzonych ryb usunąć ości. Połowę ryb zmiksować z wywarem, resztę pokroić w kostkę. Śmietanę zmiksować z żółtkiem. Zmiksowany wywar zagotować, zmniejszyć płomień, wlać śmietanę, wymieszać, podgrzać, nie zagotowując, dodać pokrojone ryby. Podawać z grzankami z czarnego chleba.
Czas przygotowania: 50 minut
1 porcja: 117 kcal

Dowiedz się więcej na temat: cytryny | ryby | zupa | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje