Polewy, lukry i posypki do dekoracji

Wybierz ulubioną!

Czekoladowe spiralki sprawdzą się w roli eleganckiej posypki
Czekoladowe spiralki sprawdzą się w roli eleganckiej posypki123RF/PICSEL

Pikantne spiralki

Tabliczkę gorzkiej czekolady połam na kawałeczki. Stop w gorącej kąpieli wodnej. Wymieszaj ze szczyptą chili, mielonego imbiru lub czarnego pieprzu. Oblej nią ciasto albo rozsmaruj cienko na płaskim talerzu. Kiedy masa stwardnieje, delikatnie zeskrobuj ją szeroką łopatką, aby powstały długie skręcone wiórki. Dekoruj nimi ciasta i torty.

Złocisty krokant

Stop 2/3 szkl. cukru. Wsyp po 10 dag posiekanych orzechów laskowych oraz płatków migdałowych. Mieszając, smaż 2-3 minuty. Kawałek pergaminu posmaruj olejem. Rozsmaruj na nim przygotowaną masę i pozostaw do zastygnięcia. Gdy będzie już bardzo twarda, połam ją na drobniutkie kawałeczki (najlepiej w malakserze). Posypuj nimi polane czekoladą ciasto.

Kajmakowa kołderka

Do rondelka wlej 200 ml tłustego mleka. Dosyp 50 dag cukru. Dodaj rozciętą wzdłuż laskę wanilii. Całość gotuj tak długo, aż kropla upuszczona na talerzyk nie będzie się rozpływać i utrzyma kulisty kształt. W tym czasie płyn powinien nabrać bursztynowej barwy. Wyjmij wanilię. Włóż 10 dag masła. Ponownie całość zagotuj, stale mieszając. Zdejmij kajmak z ognia i mieszaj dalej aż do zgęstnienia.

Uwaga: kajmak trzeba gotować na bardzo małym ogniu w garnku o grubym dnie i często mieszać. Jeśli się przypali, nic go nie uratuje i trzeba będzie go wyrzucić. Zamiast mleka można użyć śmietanki, wówczas kajmak będzie miał nieco inny smak, ale szybciej zgęstnieje i będzie gotowy.

Owocowa glazura

Owocową konfiturę (najlepiej z moreli, cytrusów albo jagód) mocno podgrzej na bardzo małym płomieniu. Stale mieszaj, by się nie przypaliła. Kiedy zrobi się półpłynna, przetrzyj ją przez gęste sitko. Następnie wymieszaj z 1-2 łyżkami mocnego alkoholu, np. rumu albo likieru. Posmarowane taką glazurą ciasta nie tylko lepiej smakują, ale także pięknie błyszczą.

Biała pierzynka na białkach

Zagotuj 1/4 szkl. wody z 30 dag cukru. Dolej 1/2 łyżki octu i gotuj, aż do momentu, kiedy powstanie bardzo gęsty syrop. Ubij na sztywno 3 białka. Gorący syrop wlewaj cienkim strumieniem do piany z białek, cały czas ubijając lukier mikserem. Jeśli chcesz zmienić barwę lukru, dodaj sok z jagód albo kakao.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas