Półfrancuskie poduszeczki
Oto przepis na ciastka półfrancuskie z jabłkami. Spakuj je dziecku do szkoły, jako dodatek do drugiego śniadania.
Składniki na 10-12 sztuk:
Na ciasto:
- 25 dag mąki pszennej,
- 25 dag masła,
- 25 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
Na nadzienie:
- 4-5 kwaskowych jabłek,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1-2 łyżki cukru wanilinowego,
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- cukier puder.
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodaj pokrojone na małe kawałki masło oraz twaróg. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na około 30 minut. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do miski i natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Dodaj cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości 1-2 mm. Wytnij z niego prostokąty. Na połowie prostokątów rozłóż nadzienie jabłkowe, przykryj pozostałym ciastem, dokładnie zlepiając brzegi. Piecz około 20 minut w temp. 180°C. Gdy ciasteczka wystygną, oprósz je cukrem pudrem.
Rada: Z jabłek można przygotować pyszne kokosowe placuszki. 2 duże jabłka obierz, pokrój w plastry i usuń gniazda nasienne. Do miski wbij 2 jajka, dodaj 2 czubate łyżki mąki pszennej, 4-6 łyżek mleka, 2 łyżeczki cukru wanilinowego oraz 4 łyżeczki wiórków kokosowych. Zmiksuj, aż powstanie gęste ciasto. Plastry jabłek zanurzaj w cieście i układaj na patelni z gorącym olejem. Smaż po 2 min z każdej strony, aż się zrumienią.