Polski specjał, w którym rozsmakowała się XVII-wieczna Europa. Obłędny sos z prostych składników

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Kulinarne dzieje Polski wyraźnie pokazują, że nasze rodzime dania doceniali nie tylko członkowie narodu, ale także przedstawiciele innych krajów. Sos szary podawano głównie do ryb i na ich bazie powstawał esencjonalny wywar. Jak go przygotować? Sprawdź teraz.

Jak przygotować staropolski szary sos?
Jak przygotować staropolski szary sos?123RF/PICSEL

Historia szarego sosu polskiego

W XVII doceniono go w całej Europie. Wyjątkowy posmak podbijały: zasmażka z mąki i masła, dodatek wytrawnego wina, pierników, soku z cytryny, karmelu, rodzynek oraz migdałów. W rejonach Wielkopolski można było spotkać się ze wzbogaceniem dania o tartą cebulę, śmietanę, a także zakwaszanie całości octem.

Sos szary - niezbędne produkty

Klasyk polskiej kuchni, który urozmaica nie tylko domowe obiady, ale także robi furorę podczas większych rodzinnych spotkań. Tradycyjny przepis przekazuje się z pokolenia na pokolenie. W zależności o tego, jaki wywar mięsny wybierzemy, do takiego dania go podamy. Rybny doskonale komponuje się z wodnymi kręgowcami i to właśnie on najczęściej stanowi podstawę receptury.

Jakich składników potrzebujemy do przygotowania szarego sosu staropolskiego?
Jakich składników potrzebujemy do przygotowania szarego sosu staropolskiego?123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml zimnego wywaru mięsnego, np. rybnego, drobiowego, wołowego, wieprzowego
  • 50 g pierników bez polewy
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Jak zrobić polski sos?

  1. Porcję mąki wsypujemy na suchą i rozgrzaną patelnię, a następnie podgrzewamy do momentu zrumienienia.
  2. Dodajemy masło, czekamy do rozpuszczenia i całość dokładnie mieszamy. W kolejnym kroku wlewamy masło oraz wywar, pozostawiając odrobinę na później.
  3. Na tym etapie do sosu dorzucamy pokruszone pierniki i podgrzewamy do momentu, aż całkiem się rozgotują.
  4. Po zdjęciu z palnika sos przecieramy przez sito lub miksujemy blenderem na idealnie gładką masę.
  5. Na patelnię wsypujemy cukier, podgrzewamy i robimy domowy karmel. Dodajemy do niego pozostały wywar, mieszamy i wlewamy do gotowego sosu.
  6. Sparzone wrzątkiem i obrane migdały oraz opłukane w wodzie rodzynki wrzucamy do sosu, doprawiając całość solą i sokiem z cytryny.
Jak zrobić sos z kurek?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas