Polski specjał, w którym rozsmakowała się XVII-wieczna Europa. Obłędny sos z prostych składników

Kulinarne dzieje Polski wyraźnie pokazują, że nasze rodzime dania doceniali nie tylko członkowie narodu, ale także przedstawiciele innych krajów. Sos szary podawano głównie do ryb i na ich bazie powstawał esencjonalny wywar. Jak go przygotować? Sprawdź teraz.

Jak przygotować staropolski szary sos?
Jak przygotować staropolski szary sos?123RF/PICSEL

Historia szarego sosu polskiego

W XVII doceniono go w całej Europie. Wyjątkowy posmak podbijały: zasmażka z mąki i masła, dodatek wytrawnego wina, pierników, soku z cytryny, karmelu, rodzynek oraz migdałów. W rejonach Wielkopolski można było spotkać się ze wzbogaceniem dania o tartą cebulę, śmietanę, a także zakwaszanie całości octem.

Sos szary - niezbędne produkty

Klasyk polskiej kuchni, który urozmaica nie tylko domowe obiady, ale także robi furorę podczas większych rodzinnych spotkań. Tradycyjny przepis przekazuje się z pokolenia na pokolenie. W zależności o tego, jaki wywar mięsny wybierzemy, do takiego dania go podamy. Rybny doskonale komponuje się z wodnymi kręgowcami i to właśnie on najczęściej stanowi podstawę receptury.

Jakich składników potrzebujemy do przygotowania szarego sosu staropolskiego?
Jakich składników potrzebujemy do przygotowania szarego sosu staropolskiego?123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml zimnego wywaru mięsnego, np. rybnego, drobiowego, wołowego, wieprzowego
  • 50 g pierników bez polewy
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Jak zrobić polski sos?

  1. Porcję mąki wsypujemy na suchą i rozgrzaną patelnię, a następnie podgrzewamy do momentu zrumienienia.
  2. Dodajemy masło, czekamy do rozpuszczenia i całość dokładnie mieszamy. W kolejnym kroku wlewamy masło oraz wywar, pozostawiając odrobinę na później.
  3. Na tym etapie do sosu dorzucamy pokruszone pierniki i podgrzewamy do momentu, aż całkiem się rozgotują.
  4. Po zdjęciu z palnika sos przecieramy przez sito lub miksujemy blenderem na idealnie gładką masę.
  5. Na patelnię wsypujemy cukier, podgrzewamy i robimy domowy karmel. Dodajemy do niego pozostały wywar, mieszamy i wlewamy do gotowego sosu.
  6. Sparzone wrzątkiem i obrane migdały oraz opłukane w wodzie rodzynki wrzucamy do sosu, doprawiając całość solą i sokiem z cytryny.
Jak zrobić sos z kurek?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas