Polski specjał, w którym rozsmakowała się XVII-wieczna Europa. Obłędny sos z prostych składników

Jak przygotować staropolski szary sos?
Jak przygotować staropolski szary sos?123RF/PICSEL

Historia szarego sosu polskiego

Zobacz również:

    Sos szary - niezbędne produkty

    Jakich składników potrzebujemy do przygotowania szarego sosu staropolskiego?
    Jakich składników potrzebujemy do przygotowania szarego sosu staropolskiego?123RF/PICSEL
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki masła
    • 500 ml zimnego wywaru mięsnego, np. rybnego, drobiowego, wołowego, wieprzowego
    • 50 g pierników bez polewy
    • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
    • 1 łyżka rodzynek
    • 1 łyżka migdałów
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • szczypta soli

    Jak zrobić polski sos?

    1. Porcję mąki wsypujemy na suchą i rozgrzaną patelnię, a następnie podgrzewamy do momentu zrumienienia.
    2. Dodajemy masło, czekamy do rozpuszczenia i całość dokładnie mieszamy. W kolejnym kroku wlewamy masło oraz wywar, pozostawiając odrobinę na później.
    3. Na tym etapie do sosu dorzucamy pokruszone pierniki i podgrzewamy do momentu, aż całkiem się rozgotują.
    4. Po zdjęciu z palnika sos przecieramy przez sito lub miksujemy blenderem na idealnie gładką masę.
    5. Na patelnię wsypujemy cukier, podgrzewamy i robimy domowy karmel. Dodajemy do niego pozostały wywar, mieszamy i wlewamy do gotowego sosu.
    6. Sparzone wrzątkiem i obrane migdały oraz opłukane w wodzie rodzynki wrzucamy do sosu, doprawiając całość solą i sokiem z cytryny.
    Jak zrobić sos z kurek?Interia KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?