Reklama

Reklama

Pomarańcza, koper i herbata, czyli modne letnie grillowanie

Sezon grillowy przeżywa właśnie rozkwit. Choć można kupić gotowe przyprawy do dań z grilla, najsmaczniej i najzdrowiej jest jednak zrobić wszystko samemu. Blogerka Beata Śniechowska przedstawia swoje pomysły na modne i nie zawsze typowe grillowanie. Nadają się również dla dzieci!

Śniechowska, zwyciężczyni 2. edycji Master Chef, dzieląc się przepisami na wakacyjnego, nietradycyjnego grilla, podkreśla, że trzeba bawić się smakiem i nie bać się intrygujących połączeń. "Owocowe szaszłyki, kruchy kurczak i soczysta wołowina - grill nie musi być nudny" - zapewnia.

Dania bez mięsa



W letnich miesiącach mamy dużo sezonowych produktów. Dojrzałe warzywa, owoce i zioła można wykorzystać w kuchni. "Jeśli mamy dobry sezonowy produkt, to szkoda go mocno przetwarzać. Skorzystajmy z twardych owoców, które się nie popsują, a pokrojone w kostkę świetnie sprawdzą się jako przegryzka" - radzi Śniechowska.

Reklama

Owocowe szaszłyki z jogurtowym dresingiem mogą być alternatywną propozycją dla wegetarian. Koper włoski, czyli fenkuł, zgrillowany wraz z kozim serem lub fetą to jedna z wielu propozycji na dania bez mięsa.


Niecodziennymi połączeniami zawojować można każdego grilla. Przepis, którym Śniechowska robi wrażenie, jest sałatka warzywna z sosem na bazie herbaty. "Zaparzyć mocną, czerwoną herbatę dodać odrobinę soku jabłkowego, musztardę i miód, oliwę. Zmiksowane produkty zamieniają się w zawiesisty dresing" - podaje.

Jeśli mięso, to tylko w ten sposób



Blogerka uważa, że kiedy wieczorem nachodzi nas ochota na coś większego do zjedzenia, najczęściej wybieramy wieprzowinę i wołowinę. Przeciwnicy czerwonego mięsa decydują się jednak na kurczaka ze względu na jego delikatniejszy smak. Namoczony w jogurcie greckim z ziołami kruszeje.

"Takie mięso ma pięknie odbite paski po grillowaniu, a w środku jest delikatne, kruche i soczyste" - dodaje. Uważa również, że odpowiednia marynata jest podstawą dobrze zrobionego dania. "Musztarda, miód, oliwa z oliwek i koperek" - taką mieszankę poleca Śniechowska.

Jak podkreśla, w naszej kuchni coraz częściej goszczą orientalne wariacje smakowe - imbir, skórka z pomarańczy, miód, oliwa i sos sojowy. Dla fanów bardzo ostrych smaków Śniechowska proponuje też rozgnieciony czosnek z chili. "Natrzeć mięso taką marynatą i dopiero położyć na grilla" - dodaje.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje