Pomarańczowa zupa marchewkowa z suszonymi złotymi owocami

Zawarte w pomarańczowych warzywach i owocach składniki odżywcze pozwolą trochę oszukać nasz organizm i zastąpić słońce. Są bowiem bogate m.in. w beta-karoten, który sprawi, że skóra jeszcze przed wiosną zyska zdrowy, promienny wygląd.

Składniki

  • 8 dużych marchewek
  • 60 g Złotych owoców (Miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
  • 200 g Moreli całych owoców np. Bakalland
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 400 ml bulionu jarzynowego
  • 100 g Chrupiącej sałatki np. Bakalland
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
  • kilka liści szałwii

Sposób przygotowania

Marchew obieramy i kroimy na duże talarki. Władamy do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek i pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie Złote owoce (miechunkę peruwiańską) zalewamy szklanką wrzątku i zostawiamy pod przykryciem. Gdy marchewka jest już miękka, wyjmujemy ją z piekarnika i blendujemy z namoczonymi Złotymi owocami. Następnie podgrzany bilion łączymy z mlekiem kokosowym, purée i przyprawami. Całość posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika, pestkami dyni i orzeszkami pinii (Chrupiącą sałatką), podajemy z liściem szałwii.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje