Pomarańczowe pychotki
Aromatyczne ciasteczka
Sposób przygotowania
1. Ciastka: czekoladę rozpuść na małym ogniu. Wymieszaj ze śmietanką, podgrzej i odstaw do przestudzenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Domieszaj roztrzepane jajko, skórkę i sok z pomarańczy. Wlej czekoladę i wsyp partiami mąki wymieszane z proszkiem i ze szczyptą soli. Zagnieć ciasto, chłodź je przez 30 minut.
2. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ciasto rozwałkuj w 3-4 partiach na placki grubości 2-3 mm. Wytnij ciasteczka i przełóż je na blaszkę z pergaminem. Piecz po 10-12 minut, do zrumienienia. Ostudź.
3. Cukier puder utrzyj z zapachem i taką ilością podgrzanego soku, by powstał gęsty lukier. Pomaluj ciasteczka i zostaw do zastygnięcia.