Pomarańczowe pychotki
Aromatyczne ciasteczka

Składniki
- ciastka
- 30 dag mąki pszennej lub pół na pół z mąką krupczatką
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki drobnego cukru
- 10 dag białej czekolady
- 15 dag masła
- 1 jajko
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- lukier
- 2 szkl. cukru pudru
- 6-8 łyżek soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka zapachu pomarańczowego
35 sztuk
Sposób przygotowania
1. Ciastka: czekoladę rozpuść na małym ogniu. Wymieszaj ze śmietanką, podgrzej i odstaw do przestudzenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Domieszaj roztrzepane jajko, skórkę i sok z pomarańczy. Wlej czekoladę i wsyp partiami mąki wymieszane z proszkiem i ze szczyptą soli. Zagnieć ciasto, chłodź je przez 30 minut. 2. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ciasto rozwałkuj w 3-4 partiach na placki grubości 2-3 mm. Wytnij ciasteczka i przełóż je na blaszkę z pergaminem. Piecz po 10-12 minut, do zrumienienia. Ostudź. 3. Cukier puder utrzyj z zapachem i taką ilością podgrzanego soku, by powstał gęsty lukier. Pomaluj ciasteczka i zostaw do zastygnięcia.