Składniki na 4 porcje: - 3 łyżki oliwy z oliwek, - 1 łyżeczka słodkiej papryki, - 1 łyżeczka kurkumy, - łyżeczka oregano, - 4 filety z kurczaka, - 4 małe cukinie, - 150 g szalotek, - 4 ząbki czosnku, - 2 papryczki chili, - pęczek tymianku, - 2 pomarańcze, - sól, pieprz, - 250 ml bulionu, - 400 g makaronu wstążki Przygotowanie: Wymieszać: 2 łyżki oleju, paprykę, kurkumę oraz oregano i natrzeć kurczaka. Cukinie pokroić w wygodne do jedzenia kawałki. Szalotki poprzekrawać. Czosnek lekko rozgnieść. Cukinie, szalotki, czosnek, papryczki chili i tymianek ułożyć na blasze do pieczenia. Dołożyć obrane (również z białej skórki) i pokrojone w plastry pomarańcze. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i obsmażyć filety, ułożyć je na warzywach, zalać bulionem. Piec w 200 st. przez 15 -20 minut. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka podawać z makaronem. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 2810 kJ/671 kcal