Pomarańczowy vinaigrette
- Ten dressing ma w sobie coś uroczo pociągającego. Pomarańczowy aromat, słodki smak i lekką kwaskowość, przez co idealnie pasuje do sałat o dużych liściach, takich jak sałata masłowa, karbowana czy liść dębu - zachęca Janek Paszkowski.
Sok z cytryny i skórkę oraz sok z pomarańczy wlewamy do blendera, dodajemy miód, musztardę i delikatnie miksujemy wlewając powoli oliwę lub olej. Sos doprawiamy solą i mieszamy. Smak naszego dressingu powinien być dość wyraźny, słodko-kwaśny z wyczuwalnym aromatem pomarańczy.
- Czasem nie potrzebuję do szczęścia nic więcej, tylko dużej miski pełnej liści sałaty i świeżej kolendry, wymieszanych właśnie z tym sosem. Przyjemnie podkreśla ich smak i dopełnia całość ładnym, pomarańczowym kolorem - opisuje twórca przepisu.
Dość ważny jest rodzaj oliwy lub oleju, którego użyjemy - powinniśmy wybrać ten o najdelikatniejszym smaku i zapachu, aby nie zdominował całego sosu.