Pomarańczowy vinaigrette

- Ten dressing ma w sobie coś uroczo pociągającego. Pomarańczowy aromat, słodki smak i lekką kwaskowość, przez co idealnie pasuje do sałat o dużych liściach, takich jak sałata masłowa, karbowana czy liść dębu - zachęca Janek Paszkowski.

Składniki

  • 6-8 łyżek delikatnej oliwy z oliwek lub nierafinowanego oleju rzepakowego
  • sok i skórka otarta z jednej pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • półtorej łyżki płynnego miodu
  • łyżka musztardy sarepskiej oraz sól morska

Sok z cytryny i skórkę oraz sok z pomarańczy wlewamy do blendera, dodajemy miód, musztardę i delikatnie miksujemy wlewając powoli oliwę lub olej. Sos doprawiamy solą i mieszamy. Smak naszego dressingu powinien być dość wyraźny, słodko-kwaśny z wyczuwalnym aromatem pomarańczy.

Reklama

- Czasem nie potrzebuję do szczęścia nic więcej, tylko dużej miski pełnej liści sałaty i świeżej kolendry, wymieszanych właśnie z tym sosem. Przyjemnie podkreśla ich smak i dopełnia całość ładnym, pomarańczowym kolorem - opisuje twórca przepisu.

Dość ważny jest rodzaj oliwy lub oleju, którego użyjemy - powinniśmy wybrać ten o najdelikatniejszym smaku i zapachu, aby nie zdominował całego sosu.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje