Pomidorki z czosnkiem
Polskie specjały.
Składniki:
- 1 kg pomidorków koktajlowych
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki cukru
- ćwierć szklanki octu 6 proc.
- 3 łyżki oleju
- 6 ząbków czosnku
- łyżeczka pieprzu
- łyżka ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
Przygotowanie:
1. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, oberwij szypułki. Obrane ząbki czosnku pokrój w paski. Wbijaj w pomidorki w miejsca, gdzie była szypułka. Słoiki dokładnie umyj, najlepiej gotuj je około pół godziny w dużym garnku.
2. Do każdego słoika włóż pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. pomidorki. Do garnka wlej wodę i ocet, wsyp sól i cukier. Gotuj pod przykryciem 10 minut.
3. Zalewę zdejmij z ognia, wystudź, wlewaj do słoików z pomidorami, lekko zakręć. Włóż słoiki do zimnego piekarnika, rozgrzej go do temp. 150°C, piecz 20 minut. Wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj słoików. Gdy nieco wystygną, dokręć nakrętki.