Pomidorowa z bazylią
Pyszna i aromatyczna
Sposób przygotowania
1. Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i 1 seler obierz i umyj, pokrój. Cebulę i 2 ząbki czosnku obierz. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. W rondlu o grubym dnie rozgrzej 3 łyżki oleju.
2. Dodaj cebulę i zeszklij, dołóż warzywa, smaż kilka minut, mieszając, by się nie przypaliły. Dołóż czosnek, przesmaż i od razu wlej bulion. Dopraw suszoną bazylią, solą oraz pieprzem.
3. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Pomidory sparz, zdejmij skórki, miąższ pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze 5 min. Dopraw miodem, solą i pieprzem.
4. Bazylię opłucz. Listki poodrywaj od gałązek i posiekaj. Pozostały seler i czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki. Usmaż na złoto na oleju. Zupę podziel na porcje. Polej jogurtem, posyp czosnkiem i posiekaną bazylią. Podawaj z plasterkami selera.