Reklama

Reklama

Pomidorowa z bazylią

Pyszna i aromatyczna

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 5 większych dojrzałych pomidorów (np. malinowych)
  • 3 niewielkie buraki
  • 3 większe ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • 2 małe selery
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1–2 łyżeczki miodu
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
  • suszona bazylia
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • olej do smażenia
  • 6 gałązek świeżej bazylii

Sposób przygotowania

1. Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i 1 seler obierz i umyj, pokrój. Cebulę i 2 ząbki czosnku obierz. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. W rondlu o grubym dnie rozgrzej 3 łyżki oleju. 

2. Dodaj cebulę i zeszklij, dołóż warzywa, smaż kilka minut, mieszając, by się nie przypaliły. Dołóż czosnek, przesmaż i od razu wlej bulion. Dopraw suszoną bazylią, solą oraz pieprzem.

3. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Pomidory sparz, zdejmij skórki, miąższ pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze 5 min. Dopraw miodem, solą i pieprzem. 

4. Bazylię opłucz. Listki poodrywaj od gałązek i posiekaj. Pozostały seler i czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki. Usmaż na złoto na oleju. Zupę podziel na porcje. Polej jogurtem, posyp czosnkiem i posiekaną bazylią. Podawaj z plasterkami selera.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje