Pomidorowa z kluseczkami (po 18 miesiącu)
Zupa pomidorowa jest zazwyczaj uwielbiana przez dzieci. Można ją podawać z różnymi dodatkami, oraz doprawiać na rozmaite sposoby. Wypróbuj nasz nowy przepis.
Składniki:
- 20-25 dag kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 jajko
- 2-3 pomidory
- 1 łyżeczka masła
- 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- sól
- 2 łyżki mąki pszennej
- koperek
Sposób przygotowania:
Mięso umyj, zalej ok. 1 l gorącej wody i zagotuj. Gdy będzie lekko miękkie, włóż do niego umytą i obraną włoszczyznę. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i podziel na części.
Ugotuj je w niewielkiej ilości wody z łyżeczką masła, a następnie zmiksuj na gładką papkę. Dodaj do wywaru i zagotuj.
Aby przygotować ciasto na lane kluski, mąkę rozrób z jajkiem i odrobiną wody. Wlewaj strumieniem do gotującej się zupy.
Zupę dopraw do smaku jogurtem naturalnym. Przed podaniem posyp pomidorową koperkiem.