Pomidorowa z kluseczkami (po 18 miesiącu)

Zupa pomidorowa jest zazwyczaj uwielbiana przez dzieci. Można ją podawać z różnymi dodatkami, oraz doprawiać na rozmaite sposoby. Wypróbuj nasz nowy przepis.

Zupa pomidorowa jest lubiana i przez dzieci, i przez dorosłych.
Zupa pomidorowa jest lubiana i przez dzieci, i przez dorosłych. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 20-25 dag kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 jajko
  • 2-3 pomidory
  • 1 łyżeczka masła
  • 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • sól
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • koperek

Sposób przygotowania:

Mięso umyj, zalej ok. 1 l gorącej wody i zagotuj. Gdy będzie lekko miękkie, włóż do niego umytą i obraną włoszczyznę. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i podziel na części.

Ugotuj je w niewielkiej ilości wody z łyżeczką masła, a następnie zmiksuj na gładką papkę. Dodaj do wywaru i zagotuj.

Aby przygotować ciasto na lane kluski, mąkę rozrób z jajkiem i odrobiną wody. Wlewaj strumieniem do gotującej się zupy.

Zupę dopraw do smaku jogurtem naturalnym. Przed podaniem posyp pomidorową koperkiem.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas