Pomidorowa zupa krem
Pyszna zupa z pomidorów
Składniki:
● 1 kg świeżych pomidorów
● 3 ząbki czosnku
● kilka listków bazylii
● 4 łyżki startego żółtego sera
● sól, pieprz
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● ewentualnie 2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
W głębokim rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Pomidory umyj, wytnij zielone części, miąższ pokrój. Włóż na rozgrzaną oliwę.
Następnie dodaj posiekane ząbki czosnku, posiekaną część bazylii (kilka ładnych listków zostaw do dekoracji) i duś przez 10-12 minut.
Zupę lekko przestudź, dodaj do niej ser i wszystko zmiksuj. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
Jeśli krem jest zbyt gęsty, możesz dodać nieco wody. Następnie gotuj jeszcze około 5 minut.