Reklama

Reklama

Pomidory na zdrowie

Co zrobić do jedzenia, gdy wracasz z urlopu, a w lodówce pustka? Dwie rzeczy masz na pewno; jajka i kupione po drodze pomidory. I to właściwie wystarczy, by przyrządzić smaczna kolację.

Jajka zapiekane w pomidorach to danie szybkie, idealne na przekąskę lub lekką kolację.

Pomidory zapobiegają miażdżycy i wykazują działanie antynowotworowe. Zawierają silny przeciwutleniacz - likopen. Jego spożywanie przyczynia się do zachowania dobrego stanu zdrowia i wspomaga nasz system odpornościowy. Ponadto wartościowym składnikiem pomidorów jest potas, który korzystnie wpływa na pracę serca. Pomidor zawiera także spore ilości witaminy C. Jeśli zjemy pomidora ważącego ok. 180 g, to zapewnimy sobie połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę.

Reklama

Czy potrzeba większej zachęty do przygotowania zapiekanych pomidorów? Do dzieła!

Do przygotowania potrawy potrzebujemy: 6 średnich pomidorów, 6 plasterków boczku (opcjonalnie), 6 jajek, sól i pieprz.

Z pomidorów ścinamy czubki i wybieramy miąższ łyżeczką. Możemy go potem użyć np. do twarożku. Pomidory w środku doprawiamy solą i pieprzem. Odwracamy je do góry dnem i układamy na papierowej ściereczce, aby ściekł sok.

W każdym z pomidorów, na obwodzie, wkładamy plasterek boczku, wbijamy ostrożnie jajko. Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 20 minut. Po upieczeniu posypujemy siekanym szczypiorkiem i ulubionymi przyprawami, np. bazylią lub oregano. (PAP Life)

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje