Pomidory przekładane
Elegancka przekąska.
- 6 pomidorów,
- 20 dag plasterków szynki wędzonej lub parmeńskiej,
- duża (20 dag) kulka mozzarelli,
- listki bazylii,
- ocet balsamiczny, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pomidory opłucz, osusz. Na każdym zrób przynajmniej 4 głębokie nacięcia. Opłucz, osusz bazylię, listki poodrywaj od gałązek. Mozzarelę osącz z zalewy, pokrój w plasterki. W nacięcia w pomidorach wkładaj na przemian plastry mozzarelli złożone z listkiem bazylii oraz szynkę. 2. Każdy z pomidorów ustaw na osobnym talerzyku. Oprósz solą i pieprzem, skrop octem balsamicznym. Podawaj jako przekąskę. Pomidory możesz też dodatkowo skropić dobrą oliwą i (jeśli masz) podać z czarnymi oliwkami lub marynowanymi kaparami.