Pomidory w ostrej zalewie

Składniki na 6-8 słoików: 1000 g niewielkich czerwonych i żółtych pomidorów; 2 główki czosnku; 4 papryczki chili; roztwór octu spirytusowego (według uznania 1 część octu na 2 albo na 3 części wody); olej roślinny; cukier, sól do smaku.

1. Pomidory myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki. Czosnek obieramy, siekamy. Papryczki chili rozcinamy wzdłuż, usuwamy nasionka, a strączki drobno siekamy. Czerwone pomidory mieszamy z czosnkiem, żółte z papryczką chili (ilość papryczki można zmieniać według własnych upodobań smakowych).

2. Na dno słoiczka wlewamy dwie łyżki oleju, układamy warstwami pomidory z czosnkiem i pomidory z papryką. Zalewamy roztworem octu przyprawionym do smaku solą i cukrem, szczelnie zamykamy. 3. Słoiki ustawiamy w garnku z wodą. Pasteryzujemy 10-15 minut.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas